Експерти запевняють, що ризиків дефолту Україна не має

Поділитися:

Ймовірність дефолту України досягла річного максимуму. Про це свідчать дані звіту інвестиційної компанії Dragon Capital.

Там зазначається, що п’ятирічні кредитні дефолтні свопи – що власне і є страховкою від дефолту держави. Вони зросли на 27%  і становлять до 534,44 пункта. Відповідно, таке зростання вартості дефолтних свопів свідчить про високу ймовірність дефолту. Щоправда, експерти так не вважають. Кажуть, ріст дефолтних свопів не завжди рівнозначний високому ризику дефолту країни.

«Це не означає, що Україна оголошує дефолт, тому що резерви знаходяться на високому рівні, пік виплат за зовнішніми боргами пройдено у вересні, коли було випущено майже 3 мільярди доларів. Тобто найближчий пік очікується вже наступного року, тож зараз, на мій погляд, якихось серйозних ризиків дефолту немає, а робити такі висновки про ймовірність дефолту на підставі лише зростання кредитно-дефолтних свопів, мені здається, це дещо прямолінійно», – сказав фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Ймовірність дефолту стає ще меншою, завдяки отриманому траншу від Міжнародного валютного фонду – у розмірі 700 мільйонів гривень.

«З урахуванням цих коштів ми фактично сидимо на кредитній голці й повірте, ніхто не дасть зараз зробити дефолт для того, щоб з цієї голки злізти. Тобто, потрібно мати ще досить велику, скажемо так, хоробрість, щоб перестати брати кредити», — вважає фінансовий аналітик Михайло Стрельников.

Також експерти зауважують, що Україна не може розраховуватись за зовнішніми державними боргами – через великий дефіцит дербюджету. Щобільше, кількість охочих купити українські цінні папери теж зменшується, попри те, що Київ вирішив збільшити відсотки за облігаціями.

«Щоб було зрозуміло: відсоток — це те, що точно платитимуть усі українці. І таких відсотків жодна країна світу не дає за своїми цінними паперами, лише Україна», – каже Всеволод Степанюк.

На початку жовтня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що сукупний державний борг країни перевищує $90 млрд. Для його реструктуризації уряд ухвалив стратегію, яка передбачає збільшення внутрішніх запозичень з одночасним скороченням зовнішнього боргу.

Нагадаємо, що станом на 11 листопада індекс CDS був на рівні 422 пунктів, після вищезгаданої ситуації з невиплатою облігацій 16 листопада індекс досяг 504 пунктів.

Аналітики зазначають, що, наприклад, у Російській Федерації п’ятирічні CDS — на рівні 100 п. Тому ймовірність дефолту України вп’ятеро вища, ніж у РФ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу