«Для бізнесу найкомфортніше, щоб ціна на електрику визначалася у грошовому еквіваленті» – експерт

Поділитися:

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), підвищила тарифи на розподіл електричної енергії та на послуги постачальників універсальних послуг у середньому на 10-20% з 1 січня 2022 року.

Зазначається, що підсумковий тариф на розподіл з урахуванням RAB-стимулювання для споживачів 1-го класу напруги зріс у середньому на 21%, для 2-го класу – на 11,5%.

Тарифи на розподіл електроенергії для обленерго, розраховані шляхом «Витрати+», для споживачів 1-го класу напруги зросли загалом на 12,4%, для 2-го – на 5,18%.

Зокрема, найбільше зріс тариф на послуги для «Херсонської обласної ЕК» – на 25% та «Хмельницькенергозбут» – на 22%. На 12,3% знизився тариф на послуги ПУП для «Дніпровських енергетичних послуг».

Як повідомив у ході засідання комісії голова НКРЕКУ, регулятор планує переглянути тарифи на розподіл е/е для обленерго після завершення опалювального сезону – з 1 травня 2022 року, зокрема з метою збільшення видатків обленерго за статтею «витрати на оплату праці».

Євген Магльованний, член НКРЕКУ у 2018-2019 роках, виступив в ефірі «Першого Ділового» телеканалу. Експерт вважає, що загалом для бізнесу найкомфортніше, щоб ціна на електрику визначалася у грошовому еквіваленті.

«Якщо підприємство матиме розуміння, яка в нього ціна (на е/е, – ред.), що вона не формульна, а представлена ​​у гривнях за кіловат-годину, то це звичайно було б комфортніше, якщо це будуть якісь умови, які відрізняються від цієї позиції. З погляду бізнесу, краще, щоб це був грошовий вираз».

Магльованний зазначив, що і зараз цілком реально перейти на грошовий вираз. «Але в будь-якому випадку це відповідальність постачальника електроенергії, який має можливість і повинен так збалансувати свої портфелі закупівель, щоб мати прогнозований варіант ціни, яку він може запропонувати споживачеві».

Нагадаємо, нещодавно «Укренерго» сертифікувало чотири енергоблоки АЕС.

Також ми повідомляли про те, що НЕК «Укренерго» виступила за підвищення тарифів для населення з 1 квітня 2022 року на 29,1% або до 446,24 гривні за мегават-годину.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу