Через рік в Україні почнеться дерибан цінної землі

Поділитися:

17 червня депутати Верховної Ради прийняли закон №2280 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів з планування використання земель». На думку деяких експертів, закон прийнятий «для дерибану сільськогосподарських та інших цінних земель».

У документі зазначено, що основною метою законопроекту є встановлення меж і розробки містобудівної документації для об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Однак, за інформацією фахівців, в даний час майже всі землі в населених пунктах паї, а ось землі поза населеними пунктами – немає. Тому для них не було розроблено містобудівної документації, адже відсутні проекти землеустрою. Але всі ці документи, по-перше, розробляти довго, а по-друге, при розробці цих документів відповідно до діючих норм будуть встановлені обмеження на використання, в т.ч. природоохоронні, охорони культурної спадщини, а також про обов’язкове використання за цільовим призначенням.

Тому чиновники придумали спрощену процедуру, за якою розробляється один документ на всю територію (а не на конкретні земельні ділянки).

Так, в результаті прийняття цього закону дозволено вільно змінювати цільове призначення земель:

  • можна буде міняти не тільки вид цільового призначення, а й взагалі категорію земель;
  • приватні власники можуть САМОСТІЙНО вносити зміни без будь-якого погодження, в т. ч. і з особливо цінних земель (зокрема, земель сільськогосподарського призначення);
  • орендар теж зможе самостійно змінити цільове призначення земельної ділянки державної або комунальної власності, якщо на цій ділянці розташовано його майно без будь-яких погоджень, без розробки документації із землеустрою та без прийняття рішення власником землі (органами місцевого самоврядування або державними органами).

Нагадаємо, що днями парламент розглядатиме проект закону, покликаний вивести «з тіні» сільгоспвиробництво (№3131 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції»). Закон викликав неоднозначну реакцію в суспільстві – деякі фермери назвали його таким, який допоможе великим агровиробникам «віджати» землю у власників паїв і навіть не дозволити їм скористатися пільговим відкриттям земельного ринку. Інші стверджують, що даний законопроект призведе до детінізації вітчизняної аграрної галузі шляхом вирівнювання податкового навантаження.

Раніше повідомлялося, що на території історичної частини Києва в Печерському районі влада продала за безцінь землю з під заводу імені Платона, яка за своєю «чесною» вартості оцінюється в 2-3 млн доларів за гектар. Про це повідомляють українські ЗМІ.

Відзначається, що одне з найпотужніших в колишньому Радянському Союзі промислових підприємств передали у приватне володіння ще 12 років тому. Тоді земля була продана всього лише за 31 тисячу гривень.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу