«Через криптоферму олігарха «Енергоатом» недоотримав близько 4,5 млрд гривень» – журналіст

Поділитися:

Найбільший у Європі виробник сплавів заліза — «Запорізький феросплавний завод» (ЗЗФ) — готується прийняти у своїх стінах третю за рахунком криптоферму українського олігарха. Ігор Коломойський давно цікавиться криптовалютою та намагається заробити на майнінгу.

У 2017 році Коломойський вклав 50 мільйонів доларів у грузинську майнінг-ферму Georgian Manganese, розраховуючи видобути 50,000 ВТС до 2021 року. Ще одну криптоферму Коломойського обладнано на американському сталеливарному заводі в Кентуккі.
Завод, який уже 70 років плавив залізо та кремній, припинив свою основну діяльність у липні цього року та звільнив робітників. Наразі його приміщення пристосовані під майнінг криптовалют.

За даними журналістського розслідування, Запорізький феросплавний завод стане третьою великою фермою олігарха. Закупівлі техніки для ЗЗФ розпочалися з лютого 2021 року. Першу партію з 1300 одиниць було поставлено через грузинську фірму Georgian Manganese. У березні ще близько 1440 майнерів від Bitfury приїхали до Запоріжжя. У квітні на ЗЗФ із Китаю надійшло 12 000 одиниць від Bitmain на 6 мільйонів доларів. Завод отримував обладнання і у квітні та травні.

Паралельно із закупівлею обладнання, Коломойський забезпечив постачання дешевої електроенергії. На аукціоні Енергоатому його трейдер зміг придбати великі обсяги електроенергії зі значною знижкою. Одна кВт-година була куплена за 1,15 гривні, замість первісної ціни в 1,4 гривні.

Аукціон уже зацікавив Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і відомство веде розслідування. Журналісти прорахували, що за цілодобової експлуатації всього обладнання, зібраного на Запорізькому заводі, можна видобувати близько 80 біткоїнів на місяць.

Подробиці теми розповіла журналіст, редактор програми «Схеми» Кіра Толстякова в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Через поступки у ціні трейдеру «Юнайтед Енерджі», за версією слідства «Енергоатом» міг недоотримати десь близько 4,5 млрд гривень. Якщо говорити конкретно про аукціон від якого ми відштовхувались, то там, за нашими підрахунками, знижка склала близько 18%. Тобто ми бачили, якою була стартова ціна, потім ми бачили, якою була ціна за якою «Юнайтед Енерджі» придбав цей великий обсяг електроенергії, і виходить це близько 3 млрд гривень», — розповіла експерт.

За словами експерта, якщо криптоферма буде працювати на повну потужність весь місяць, то приблизний прибуток становитиме близько 4 млн доларів.

«Якщо вираховувати потужність тих блоків, які завезли з Грузії та Китаю, якщо їх підключити на повну потужність, якщо вони будуть працювати 24/7 та 30 днів на місяць, то, в середньому, це близько 80 біткоїнів на місяць буде отримувати завод. Якщо рахувати орієнтовно за курсом, то це буде виходити близько 4 млн доларів на місяць», — зазначила експерт.

Раніше повідомлялося, що у США випустили нове розслідування щодо Ігоря Коломойського.

Також ми писали, що юристів із США підозрюють у допомозі Коломойському при відмиванні грошей.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила