Економічне бронювання: можливі варіанти

Поділитися:

У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету Дмитра Наталухи напрацьовано пропозиції щодо економічного бронювання. Вони надають можливість роботодавцям самостійно визначати стратегічно важливих для підтримки життєдіяльності бізнесу працівників, сплачувати 20 000 грн на місяць військового збору за кожного з них, і продовжувати працювати та сплачувати податки, необхідні для забезпечення Сил оборони та безпеки.

«Українському бізнесу все одно потрібне бронювання, бо він має працювати», – наголошує Дмитро Наталуха. «Не буде бізнесу з його податками – не буде за що утримувати наших захисників. Ось така може комусь неприємна, але очевидна правда. Але ще раз – хай бізнес вирішує сам, хто з його співробітників є стратегічним. Тільки бізнес є головним джерелом податків та економічного розвитку в Україні. Хоче цього хтось чи ні. Шлях через постанови Уряду – морально та технічно застарів. Стратегічними мають бути не стільки галузі, які визначають чиновники, скільки конкретні працівники, яких визначає роботодавець. Економічне бронювання — це новий механізм ефективної взаємодії між бізнесом та державою і про збереження економіки».

«Поряд з економічним бронюванням, частковою альтернативою може бути економічна мобілізація», – зазначає голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Ігор Марчук. Мета цього підходу – заощадження коштів державного бюджету та їх спрямування на додаткове фінансування Сил оборони.

Економічна мобілізація означає, що через механізм трудової військової повинності бізнес із залученням своїх ресурсів надає необхідні послуги та виконує роботи в тих сферах, в яких бізнес має більші компетенції та ефективність, ніж військові. Наприклад, такі сфери як: закупівлі, логістика, медичне обслуговування, ремонт техніки, ІТ, будівництво фортифікацій, побутове обслуговування, діловодство, HR тощо. Вивільнені в результаті військові можуть виконувати інші, більш важливі та специфічні завдання.

за матеріалами Верховної Ради України
фото: ВР України

Читайте також
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...
6 Червня 2024 року - 12:36
Кадровий дефіцит в Україні стає серйозною загрозою для економіки в...
31 Травня 2024 року - 17:54
Як повідомляє Reuters, кількість українців, які живуть у бідності, зросла...
31 Травня 2024 року - 14:42
28 травня на території МВЦ в м. Києві за підтримки...