НБУ планує обмежити кількість переказів з карти на карту

колаж: ALT ONE
Поділитися:

Національний банк України (НБУ) запровадить обмеження на кількість переказів коштів з карти на карту до 30 операцій на місяць. Це стосуватиметься лише вихідних переказів, тоді як приймати можна буде необмежену кількість транзакцій. Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Олійник на зустрічі з журналістами, повідомляє Forbes.

Фінальний варіант обмежень НБУ ухвалить протягом місяця. Наразі робочий варіант передбачає 30 вихідних переказів на місяць з лімітом у 100 000 грн. Обмеження торкнуться лише Р2Р-переказів, тобто з карти на карту, і не зачеплять платежів та інших операцій. Також волонтерські збори не постраждають, оскільки вхідні перекази залишаються без обмежень.

Причина такого рішення – зростання тіньових фінансових операцій, відомих як «дропи» або «грошові мули». Шахраї купують персональні дані громадян і відкривають банківські карти, через які проходять сотні й тисячі транзакцій, здебільшого на суми менше ніж 400 000 грн, що дозволяє уникнути фінансового моніторингу.

“Такі схеми використовуються для виплат зарплат у конвертах, ухилення від сплати податків, виведення коштів за кордон, торгівлі наркотиками тощо”, зазначив Олійник. “Обмеження на перекази не викорінять ці схеми, але ускладнять роботу шахраїв. Це лише перший крок у боротьбі з незаконними схемами, наступні вимагатимуть змін до законодавства”, уточнив він.

Запроваджені обмеження не вплинуть на 95–98% клієнтів банків, адже вони переказують менше зазначених сум і здійснюють менше 30 переказів на місяць, запевняють у Нацбанку.

Читайте також
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...
6 Червня 2024 року - 12:36
Кадровий дефіцит в Україні стає серйозною загрозою для економіки в...
31 Травня 2024 року - 17:54
Як повідомляє Reuters, кількість українців, які живуть у бідності, зросла...
31 Травня 2024 року - 14:42
28 травня на території МВЦ в м. Києві за підтримки...