Болгарія переходить на євро

Поділитися:

В уряді Болгарії зазначили, що протягом двох років, до кінця 2024 року, держава має повністю перейти на євро. Про це заявив прем’єр-міністр Кирило Пєтков. Він уточнив, що національну валюту слід виводити вкрай обережно, для чого буде потрібне повномасштабне інформування населення.

Чиновник побоюється, що у випадку, якщо поінформованості у громадськості буде недостатньо, можуть початися політичні потрясіння.

Слід зазначити, що Болгарія перехід від лева до євро бачить як шанс налагодити ситуацію в країні. Нині держава на етапі повільного виходу із затяжної кризи, що сталася через корупцію, недовіру громадян до державних інституцій, а також зростання нерівності всередині населення.

Уряд прагне запровадити спільну валюту з метою допомогти економіці скоротити розрив із багатшими країнами.

Водночас, згідно з опитуваннями громадян, половина їх проти таких нововведень. Більшість вважає, що після введення євро варто бути готовими до негативних наслідків, а частини опитаних переживають, що є ризики неправильного встановлення цін.

До речі, гальмує процес взаєморозуміння Болгарії та Євросоюзу ще й відносини першої із Росією. Країн пов’язують не лише культура та економіка, а й факт практично повної залежності Болгарії від РФ щодо газу та ядерного палива.

Нагадаємо, нещодавно Євросоюз відзначив 20-річчя готівкового євро. За словами голови Євроради Шарля Мішеля, вже понад 20 років ця спільна валюта є символом економічного успіху ЄС. Загалом євро як єдину європейську валюту було запроваджено у 1999, але готівковий — з 1 січня 2002 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу