Болгарія хоче перейти на євро

Поділитися:

У Болгарії не залишають намірів переходу на євро, попри слабку підтримку громадян. Про такі плани розповів ЗМІ новий прем’єр-міністр країни Кирил Петков.

За його словами, в зобов’язанні уряду – прийняти євро протягом двох років. Сам перехід від болгарського лева до євро повинен відбуватися обережно. Для цього має бути повномасштабне інформування громадськості. Оскільки комунікації на цю тему раніше були сприйняти не надто позитивно. Тому прем’єр звернув увагу на необхідність більш активно підтримувати введення єдиної валюти.

«Це не можна зробити раптово. Коли про це не повідомляють належним чином, а потім примусово чи нав’язують населенню, завжди існує ризик політичних потрясінь, яких не повинно бути», – наголосив новий глава уряду.

Болгарський уряд хоче ввести в країні спільну валюту для того, щоб допомогти економіці зменшити розрив із багатшими аналогами у Європейському Союзі.

Проте думки громадян з цього приводу розділилися, за свідчення опитувань. За даними Євробарометра, приблизно половина болгар – проти введення євро, вважаючи, що це матиме негативні наслідки, тоді як понад три чверті хвилюються за неправильно встановлені ціни під час переходу на цю валюту.

Петков пообіцяв, що в країні без змін збережеться прив’язка до лева до 2024 року.

Нагадаємо, що цьогоріч Євросоюз відзначає 20-річчя готівкового євро. За словами глави Євроради Шарля Мішеля, вже понад 20 років ця спільна валюту є символом економічного успіху ЄС. Загалом євро як єдину європейську валюту ввели у 1999, але готівковий — з 1 січня 2002 року.

Також ми повідомляли про те, що складено рейтинг найгірших валют 2021 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу