БЕБ побачило загрозу у кредиті ЄБРР

Поділитися:

Бюро економічної безпеки вбачає загрозу економіці країни у кредиті Європейського банку реконструкції та розвитку, який хоче залучити державний Ощадбанк. У БЕБ стверджують, що позика невигідна та непотрібна.

Про це йдеться у листі Бюро, адресованому уряду та спостережній раді банку.

Як випливає з надісланих матеріалів, держбанк не потребує кредитних коштів ЄБРР, адже готівкових ресурсів цілком достатньо для своєї діяльності. У БЕБ наголошують, торік Ощадбанк сплатив у держказну найбільшу за всю історію суму дивідендів – понад 830 млн грн.

«ЄБРР не буде зобов’язаний конвертувати інвестовані кошти в капітал АТ «Ощадбанк» навіть при виконанні всіх умов угоди. Висновок кредитної угоди не має економічного обґрунтування і невигідний АТ «Ощадбанк», – наголошує Бюро.

Ризики полягають у наступному:

– вартість кредиту становитиме 7% річних на початку угоди, з можливим коливанням від 5% до 19%, тоді як Ощадбанк не потребує позик;

– кошти, надані ЄБРР, мають за два роки бути повністю використані на кредитування малого/середнього бізнесу (зараз ставки кредитування у валюті майже такі, як і вартість кредиту ЄБРР);

– кредит може зашкодити діяльності Ощадбанку та знизити у підсумку його вартість;

– уряд від угоди може втратити 10-20 млн доларів під час продажу банку.

З огляду на це, БЕБ пропонує подумати ще раз над доцільністю залучення кредиту ЄБРР, провівши додаткові аналізи чи внісши корективи в його умови.

Також ми писали про те, що Європейський банк реконструкції та розвитку інвестує 75 млн доларів в облігації НЕК «Укренерго». Зокрема, для того, щоб компанія змогла виплатити борги виробникам електроенергії з відновлюваних джерел.

Повідомлялося, що ЄБРР допоможе Україні розрахуватися з боргами щодо «зеленої» енергетики.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу