«АМКУ вже рік досліджує ринок цементу і монополію на ньому», – експерт

Поділитися:

У 2019 році Україна ввела антидемпінгові мита щодо імпорту цементних клінкерів і портландцементу з Росії, Білорусі та Молдови.

За рік дії цих обмежень експерти говорять про негатив на ринку і створення картелю з ряду цементних заводів. Мовляв, цей картель за рік скористався ситуацією, і ціни на його продукцію зросли майже вдвічі.

Минулого року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) на засіданні прийняла рішення порушити антидемпінгове розслідування щодо імпорту цементу з Туреччини, а також встановила єдину квоту на імпорт сірчаної кислоти незалежно від країни походження. Своїм рішенням МКМТ встановила терміном на 5 років антидемпінгове мито в розмірі 114,95% на товари походженням з Російської Федерації; 57,03% – на товари походженням з Республіки Білорусь; 94,46% – на товари походженням з Республіки Молдова.

І ось уже в січні 2021 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні позову керуючої компанії холдингу «Білоруська цементна компанія» і її імпортерів. Позов стосувався скасування антидемпінгових мит щодо імпорту цементу в Україну, встановлених в травні 2019 року. Про це повідомила юридична компанія «Ільяшев і Партнери», яка представляє інтереси українських виробників цементу, які брали участь у справі як треті сторони – ПрАТ «Дікергофф Цемент Україна», ПрАТ «Хайдельберг Цемент Україна», ПАТ «Подільський цемент» та ПрАТ «Івано- Франківськцемент».

«Суд визнав необхідність захисту порушених прав національних виробників цементу в Україні від демпінгового імпорту товару в Україну, який допускався виробниками цементу Російської Федерації, Республіки Білорусь та Республіки Молдова і заподіював шкоду національним товаровиробникам», – наголошується в повідомленні юридичної компанії.

Сьогодні розберемося і з’ясуємо проблеми, викликані монополіями в цементній галузі. Це стало особливо актуально з початком ініційованої президентом програми «Велике будівництво». Адже серед її об’єктів – і бетонні дороги.

Розмовляємо з керівницею комунікаційної платформи «Ліга антітрасту» Галиною Верцимахою.

На стратегічному ринку порядкує картель під вивіскою асоціації «Укрцемент».  У його складі – виробники цементу з німецькими та ірландськими власниками. Конкурентів у компанії немає. Бо вона має монопольне становище на кар‘єри. Компанія зловживає монополією і диктує умови українським виробникам, зокрема – залізобетонних виробів та будівельникам. І як наслідок, виробляє цемент, втричі дорожчий за європейський, але нижчий за якістю. Монополія існує багато років. Чому не втручається Антимонопольний комітет і не ведуть розслідування правоохоронці?

«Дійсно, про картель на ринку цементу говорять не перший і не п‘ятий рік, – погоджується Галина Верцимаха. – Але ми не можемо сказати, що цього картелю АМКУ зовсім не бачить. Вже протягом року Комітет проводить відповідне дослідження ринку. Але на сьогодні невідомо, на якій саме стадії дослідження знаходиться АМКУ. Жодної інформації про це немає. Які висновки вони зробили? Чи може, вже перейшли до розслідування за ознаками порушення? Нічого такого АМКУ на своєму офіційному сайті не повідомляє». 

На думку керівниці «Ліги антитрасту», в Антимонопольному комітеті прекрасно обізнані з наявністю картелю та ознаками картельної змови. Але суспільство вже понад рік чекає офіційних висновків дослідження. Постає питання – зі зміною керівництва та складу Антимонопольного комітету чи буде проблема опрацьовуватися краще?

«Звичайно, з кожним новим складом АМКУ ми чекаємо, що крига скресне, – наголошує Галина Верцимаха. – А нинішній склад Комітету взагалі наближений до президента. Кажуть про нові показники, нову якість роботи, швидшу роботу тощо. Відповідно, будемо очікувати на те, що найближчим часом дослідження цементного ринку завершиться конкретними висновками Антимонопольного комітету, після чого запрацює правоохоронна система».

Нагадаємо, білоруси через суд не змогли скасувати мита на свій цемент.

Також раніше повідомлялося про угоду на пів мільярда доларів. Стільки від продажу активів у США очікує один з найбільших у світі виробників цементу Німеччини. Його назва – «Хейдельберг Сементів». Про це повідомляють журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу