«Ринок первинної нерухомості в Україні — це пірамідальна схема», — експерт

Поділитися:

Прокуратура повідомила про підозру трьом особам, які сприяли президенту банку «Аркада» у виведенні 50 млн грн фінансування з будівництва житлових комплексів «Еврика» та «Патріотика».

«Досудовим розслідуванням встановлено, що АТ АКБ «Аркада» та «підконтрольною» комерційною структурою укладено договір на 50 млн гривень, а в забезпечення виконання зобов’язань передано неіснуюче обладнання.

Таким чином президент АТ АКБ «АРКАДА», вступивши в змову з власником і керівниками комерційних підприємств, заволоділи зазначеними засобами банку, перерахувавши їх на рахунки підконтрольних підприємств з подальшим виведенням через придбання «сміттєвих» цінних паперів», — йдеться в повідомленні прокуратури.

Відзначається, що внаслідок неповернення кредитних коштів комерційною структурою і відсутністю заставного майна, АТ АКБ «Аркада» як Керуючому фонду будівництва «Патріотики» й «Еврики» завдано збитків на суму 50 млн гривень.

Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості, говорить про ситуацію так:

«У таких складних проектах, як будівництво ЖК, дуже складно зрозуміти так звану математику. Кожен забудовник прораховує свої кошториси. Тут все різне — і технічна, і економічна складова. Як і що рахував «Київміськбуд» — це просто цифри. Тут треба, щоб перевірили незалежні експерти, громадськість, щоб зрозуміти, як вони вийшли на такі цифри».

За словами експерта, сума може бути завищеною. У два рази чи ні — питання, яке треба з’ясувати. Загалом тема складна й багатогранна.

Питання тут не тільки в комплексах «Аркади». Тут в цілому величезний ринок новобудов, первинки. Це, як сказав експерт, «пірамідальна схема». Всі знають, що будинки інвесторів будуються за гроші майбутніх інвесторів. Ще й гроші постійно виводяться — це напрацьовані схеми. З ними не бореться держава.

«Тут політична тема. Три гілки влади не працюють — законодавча, виконавча і судова. Всі три не виконують свої безпосередні завдання. Немає відповідальності, немає покарань порушників, немає контролю», — говорить експерт.

Головний інтерес в цій історії — гроші. Інтереси інвестора не захищені, причому ні з боку держави, ні з боку громадськості. У нашій країні працює схема «прогримів грім — починаються дії».

У нинішній ситуації знову відбувається стандартно: всі перекидають один на одного відповідальність. Всі говорять про реформи, але на цей момент немає фахівців, які можуть підказати шлях вихід з ситуації, що склалася. Немає політичної волі, все ж.

Чи отримають бонуси ті будівельні компанії, які будуть добудовувати вищевказані ЖК «Еврика» та «Патріотики»? З чуток, забудовник вже обраний, а крім того, він буде забудовувати територію за виставленими умовами, які вигідні саме йому.

«Напевно зараз ситуація така, що всю ситуацію «погасити»повинна місцева влада — заспокоїти людей, інвесторів. Просто взяти з бюджету грошей і віддати забудовнику — такого не буде», — наголошує експерт.

Далі Юрій Піта сказав, що потрібна конструктивна розмова між міською владою і забудовником. Також експерт говорить про те, що соціальна напруга наростає, ситуацію потрібно вирішувати. Меморандум повинен бути підписаний, але це всього лише протокол про наміри. Відповідальності за меморандумом немає — жоден суд не винесе рішення.

Більше інформації та висновків про те, що потрібно для розв’язання подібних проблем не тільки в столиці, а й по всій країні, Юрій Піта розповів в ефірі «Першого Ділового».

Раніше повідомлялося, що 40% позичальників банку «Аркада» просять про реструктуризацію іпотеки.

Також ми писали й про те, що прокуратура зайнялася банком «Аркада» і його власником.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу