«В Україні припинено приватизаційну діяльність щодо обленерго», — експерт

Поділитися:

Кабмін виключив 5 обленерго із переліку об’єктів великої приватизації держвласності. Йдеться про ВАТ «Тернопільобленерго», ПАТ «Запоріжжяобленерго», АТ «Харківобленерго», АТ «Миколаївобленерго» та АТ «Хмельницькобленерго». Таке рішення прийняли на засіданні уряду, яке провели ще 15 вересня поточного року.

Результатом засідання став документ, ухвалений урядом. У ньому прописані всі п’ять об’єктів, що були вилучені із переліку так званої великої приватизації.

Водночас Фонду держмайна доручили якнайшвидше вжити заходів щодо припинення приватизації державних пакетів акцій ПАТ «Черкасиобленерго», АТ «Сумиобленерго», АТ «ДТЕК Одеські електромережі» (у розмірі 46%, 25% та 25%).

Всі вищезгадані об’єкти мають бути переданими в управління Міністерства енергетики. Таке рішення має покращити ситуацію на енергетичному ринку України та нейтралізувати загрози в енергетичній сфері.

Андрій Жупанин, член Комітету енергетики та житлово-комунальних послуг, каже про ситуацію так:

«Я вважаю, що це рішення означає зупинку всіх приватизаційних процесі у державних обленерго. Рішення прийняте на виконання рішення РНБО, саме у ньому була зазначена мотивація, що спонукала до зупинення приватизаційних процесів. Все звучить доволі загально, але вже як є».

Управління здійснювалося Фондом держмайна, адже вони готувалися до приватизації. Тож ми бачили, що вже є бізнеси в Україні, які зацікавлені в акціях. Натомість зараз вони будуть переведені до Міненерго, де є штат, є фахівці, які можуть управлять обленерго. І на додаток, краще, аніж фахівці з Фонду держмайна.

«Чи є це хорошим сигналом чи ні? Це доволі дискусійно. Є думка, що держава нарешті бере під свій контроль важливі об’єкти енергетики», – каже експерт.

Попри всі слова, що держава не є ефективним управлінцем, це не так. Останні події в Україні показують інше. Натомість обленерго часто завдають шкоду споживачам, а держава має на меті зворотний ефект.

Більше інформації стосовно управління обленерго, зацікавлених у придбанні акції цих державних підприємств, перспектив на майбутнє Андрій Жупанин розповів у ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Раніше повідомлялося, що у «Харківобленерго» знайшли масштабну схему крадіжки електрики.

Також ми писали й про те, що ДБР перевірить приватизацію «Черкасиобленерго».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу