«Україна накопичила 18 млрд кубометрів газу для опалювального сезону» — експерт

Поділитися:

АТ «Укртрансгаз» проведе підготовчі роботи до настання опалювального сезону на 800 млн гривень.

«Компанія реалізує щорічну програму підготовки технологічного обладнання, а також виконає капітальний ремонт, діагностику і технічне обслуговування ПСГ. У комплексі ці заходи забезпечать безперебійну роботу системи підземних газосховищ України, надійний відбір газу при зимових пікових навантаженнях і в цілому підвищать термін технічної експлуатації елементів мережі ПСГ. Загальний бюджет згаданих робіт до кінця 2021 року становитиме близько 800 млн грн», — повідомляє «Укртрансгаз».

Зокрема, 300 млн грн буде інвестовано для оновлення обладнання в підземних сховищах газу. Йдеться про ремонт 63 свердловин, проведення діагностик резервуарів 94 свердловин, 37 ремонтів і техобслуговування на наземних об’єктах ПСГ.

На ремонт і технічне обслуговування компресорних станцій буде направлено 220 млн грн. Ці роботи включають ремонт 28 газоперекачувальних агрегатів і газомоторних компресорів, ремонт і технічне обслуговування на 40 об’єктах, які обслуговують компресорні станції.

Ще 190 млн грн планується направити на оновлення систем енергетики, автоматизації та метрології. Ця сума буде спрямована, зокрема, на проведення робіт на 69 об’єктах енергетичної мережі, яка обслуговує системи підземного зберігання газу.

Крім того, до початку опалювального сезону «Укртрансгаз» планує завершити реконструкцію установки осушки газу на Дашавському ПСГ. Повноцінну роботу також почне газозбірний пункт на Богородчанському ПСГ.

Подробиці теми розповів головний інженер «Укртрансгазу» оператора ГТС України Володимир Рудко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Україна має унікальну систему газових сховищ. Це 12 сховищ, які розміщені у всіх областях нашої держави. На жаль, одне сховище на сьогоднішній день нам непідконтрольне, воно знаходиться біля Луганської області, але всі 11 на сьогодні, дійсно, готові до початку опалювального сезону, і готові забезпечити наших споживачів природним газом. Станом на сьогоднішній день в наших сховищах уже зберігається 18 млрд кубометрів природного газу», — зазначив експерт.

За словами головного інженера «Укртрансгазу» оператора ГТС України, наша держава накопичила достатньо газу для якісного проходження опалювального сезону. Він додав, що бували роки як з кращими показниками, так і з гіршими, проте, до початку сезону ми будемо мати 75% природного газу в ПСГ від загальної потреби нашої держави.

«Були роки, коли ми входили в опалювальний сезон з цифрою 14 млрд. Так, були роки, коли було і 28 млрд. Сезон закачки ще не завершився, і, в принципі, ми прогнозуємо, що до моменту опалювального сезону ми накопичимо ще 1 млрд кубів газу. Тобто, буде в підземках наших близько 19 млрд метрів кубічних природного газу. Україна, в загальному, в рік споживає близько 30 млрд кубометрів газу. Ми, відповідно, будемо мати практично 75% від загальної потреби нашої держави», — заявив головний інженер «Укртрансгазу» оператора ГТС України.

Нагадаємо, до січня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг повинна встановити нові тарифи для операторів газорозподільних систем. Глава «Оператора ГТС України» зазначив, що в умовах рекордних ринкових цін на газ може призвести до їх різкого здорожчання.

Також ми писали про те, що у Міністерстві енергетики України підрахували, скільки вугілля бракує для опалювального сезону.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу