Законопроект про базу ДНК повернули на доопрацювання

Поділитися:

Всього кілька голосів не вистачило депутатам Верховної Ради для прийняття закону №4265 “Про державну реєстрацію геномної інформації людини”. Так, “за” проголосували 222 нардепи, а потрібно було 226 голосів.

Відомо, що автори законопроекту пропонують врегулювати як обов’язкову державну, так і добровільну реєстрацію геномної інформації людини.

Згідно з документом були визначені категорії осіб, які  підлягають обов’язковій реєстрації:

  • особи, яких притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення умисних злочинів проти життя, здоров’я, статевої свободи, статевої недоторканності особи, щодо яких обрано запобіжний захід;
  • особи, які вчинили злочини проти життя, здоров’я, статевої свободи, статевої недоторканості особи, до яких за рішенням суду застосовані примусові заходи медичного характеру;
  • особи, засуджені за вчинення умисних злочинів проти життя, здоров’я, статевої свободи, статевої недоторканості особи;
  • особи, засуджені і відбувають покарання у вигляді позбавлення волі або мають незняту або непогашену судимість за вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів, а також всіх категорій злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи;
  • невпізнані трупи;
  • особи, зниклі безвісти;
  • близькі родичі осіб, зниклих безвісти.

При цьому право на добровільну державну реєстрацію ДНК мають громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства на підставі заяви на платній основі.

Крім того, автори законопроекту вказують, що ДНК інформація зберігається в базі даних протягом 75 років.

Нагадаємо, що всіх злочинців, які потрапили у в’язниці за насильницькі злочини, зобов’яжуть здавати аналізи ДНК. Це дозволить зібрати базу даних, яку потім можна буде використовувати в розслідуваннях злочинів. Така база помітно прискорить пошуки, а іноді стане єдиною можливістю знайти винного в злочині.

Раніше повідомлялося, що Комітет з питань економрозвитку Верховної Ради підтримав нову редакцію проекту закону про заснування бізнес-омбудсмена в країні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу