Водіям розповіли, які умови поліцейських можна не виконувати

Поділитися:

Під час зупинки автотранспорту поліцейські зазвичай пред’являють водіям масу вимог, проте часто вони є безпідставними, тому і виконувати їх не обов’язково.

Є кілька найпоширеніших вимог інспекторів. Зокрема, вийти з транспортного засобу. Проте, за регламентом МВС поліцейський має право лише запропонувати вийти з машини, а водій, в свою чергу, вже приймає рішення виконувати його чи ні. Лише у випадку затримання громадянина, або коли планується огляд при наявності понятих водій повинен вийти з авто.

Також, часто поліцейські вимагають припинити відеозйомку. Проте, згідно з Конституцією України та законом «Про поліцію» кожен громадянин має можливість здійснювати відеозйомку. Відповідно такі вимоги інспектора є протизаконними.

Крім того, зазвичай поліцейські просять пред’явити паспорт. У свою чергу, водій не зобов’язаний виконувати цю вимогу, оскільки інспектор має право вимагати лише документи, що стосуються транспортного засобу: посвідчення водія, техпаспорт, страховку.

Перевірка багажника може бути проведена тільки при наявності підстав, причому дана процедура чітко регламентована, зокрема потрібно ведення запису процесу на відео або запрошення двох свідків.

Найчастіше інспектори буквально примушують водіїв стати свідками, представляючи даний процес як обов’язок громадянина, і посилаючись на норми Адміністративного кодексу і непокору співробітникам правоохоронних органів. Тим часом, в тому ж кодексі свідком людина не може бути з примусу.

Нагадаємо, що незабаром Національна поліція Україна розширить свої повноваження і буде займатися контролем виконання норм законодавства щодо перевантаження на дорогах.

Також ми писали, що в Україні з’являться оновлені дорожні знаки. Все це зроблено шляхом внесення змін до існуючих ДСТУ 4100: 2021 Росія.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу