«Вибори до Ради громадського контролю при БЕБ пройшли без махінацій», – експерт

Поділитися:

Понад 50 громадських об’єднань загалом подали 97 кандидатур на конкурс, за допомогою якого формувалася Рада громадського контролю при БЕБ.

«Міжвідомчою робочою групою проведено аналіз документів і відомостей, поданих для участі в конкурсі 51 громадським об’єднанням щодо 97 кандидатур», — зазначив Немчинов, міністр Кабінету Міністрів.

Після розгляду документів учасників залишилося 87, вони представляли вже 46 громадських об’єднань. Допущені до рейтингового інтернет-голосування взяли участь у відкритому конкурсі. У підсумку були обрані 15 членів Ради. Голосування проходило на офіційному сайті Кабінету Міністрів України протягом трьох днів без перерви.

Як повідомлялося, міжвідомча робоча група з проведення конкурсу і формування попереднього складу Ради громадського контролю при Бюро економічної безпеки була створена відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів від 18 серпня 2021 року № 872 «Питання Ради громадського контролю при Бюро економічної безпеки». Очолив її міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, до складу також увійшли представники Секретаріату Кабміну, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Міністерства юстиції, Національного агентства з питань державної служби.

21 вересня Главою новоствореної Ради громадського контролю при Бюро економічної безпеки став голова Комітету з питань митного та податкового права НААУ Яків Воронін. Таке рішення стало результатом першого засідання РГК при БЕБ.

Крім цього, члени Ради громадського контролю обрали також заступника Голови РГК, секретаря та трьох представників до складу конкурсної комісії з відбору майбутніх працівників Бюро економічного контролю.

РГК при БЕБ було створено відповідно до Положення про Раду громадського контролю при Бюро економічної безпеки України та Порядком його формування, затвердженими Кабінетом Міністрів 18 серпня 2021. Головна мета її створення — забезпечення прозорості та відкритості діяльності самого БЕБ.

Михайло Лаврівський, глава Українського товариства економічних свобод, говорить про ситуацію з виборами членів до Ради так:

«У мене є питання по процедурі, оскільки і учасники конкурсу, і громадськість дізналися про конкурс в останній момент. Список документів великий, багато хто не встиг просто навіть зібрати документи. Не було широкої інформованості. Система голосування чиста, все було без махінацій».

Також експерт каже і про те, що пакет документів досить стандартний, однак їх багато і їх збір вимагає часу. Голосування відбувалося три дні, для проходження в Раду потрібно було набрати 3 тисячі голосів (мінімум). Ті, хто набрали більше, просто мали час на просування своїх ідей, на інформування.

«Ми всі не знайомі, я знаю кількох людей. Але я хочу сказати, що всі ці люди — фахівці у своїй справі. При цьому ми все дізнавалися відгуки про людей не просто як про фахівців, а як про людей», — каже експерт.

Більше цікавого про те, як проходили вибори до Ради при БЕБ, а також деякі подробиці щодо старту роботи відомства Михайло Лаврівський розповів в ефірі Першого Ділового.

Раніше повідомлялося, що керівник БЕБ розповів, як почне роботу відомство.

Також ми писали й про те, що Німеччина вимагає від України повернути сумнівні борги.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу