«Верховний Суд зараз перезавантажений справами», — Валентина Данішевська

Поділитися:

Реформа Вищої ради правосуддя (ВСП) повинна стати серцевиною реформи судочинства в Україні, заявив глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

Про це сказав Маасікас на всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя» в Києві.

«Реформа Вищої ради правосуддя повинна стати серцевиною реформи судочинства в Україні. Ми про це говорили в дорожній карті групи «Великої сімки», яку ми опублікували раніше в цьому році. Ця реформа Вищої ради правосуддя є надзвичайно складною, тому що вона стосується реальних людей, тому що корупціонери будуть боротися за ці посади, іноді за допомогою якихось олігархів», — сказав Маасікас.

За його словами, система судочинства, яка має свої дефекти, підриває довіру до держави.

«Довіра до судової системи — це не просто внутрішня справа України. Чи не дивно, що судова система стала першою перешкодою для іноземних інвесторів, тому що можуть бути різні податкові системи, їх можна вивчити, до них можна підлаштуватися, але кожен потенційний інвестор повинен бути впевнений, що, не дай бог щось піде не так, він доб’ється справедливості в суді. Сьогодні Україна не дає впевненості в такому результаті», — підкреслив посол.

Маасікас зазначив, що президент України Володимир Зеленський і українська влада мають підтримку міжнародної спільноти й партнерів, щоб судова реформа в Україні була комплексною.

Валентина Данішевська, глава Верховного Суду, говорить про поточні зміни та плани на майбутнє так:

«Я дуже позитивно ставлюся до дій президента і ВРУ, до ініціатив розв’язувати проблеми, які зараз існують. Разом з тим хотілося б сказати, що ми б дуже хотіли, щоб Верховний суд мав можливість розглядати різні справи. Ми б хотіли, щоб наш суд не перетворився повністю в суд 1 інстанції».

За словами пані Данішевської, люди сьогодні не хочуть знати, чому вчасно немає рішень суду. Є цілий ряд проблем, є альтернативні пропозиції — все це може прискорити розгляд справ. Час йде, актуальність справ змінюється, далеко не все треба обов’язково розглядати в Верховному суді.

«Ми готові до конструктивної розмови, особливо коли мова йде про людей, які чекають рішень від Верховного суду», — говорить глава Верховного Суду.

Сьогодні відбувається перегляд справ, аналіз, який призведе до розподілу справ. Йдеться про вагу справи — тут важливо розмежовувати їх. Є справи, які можуть розглядати в судах нижчих інстанцій – це буде швидше.

«Ми готові переглянути всі справи, які розглядаємо, на предмет зниження інстанційності. Це потрібно для того, щоб розвантажити Верховний Суд, звільнити час для важливих справ», — зауважила Валентина Данішевська.

Про справу по «ПриватБанку» глава Верховного Суду говорить багато цікавого. Справа, за її словами, унікальне – тут і націоналізація, і багато позовів, і цікава судова практика, яка слідує за неординарною ситуацією. Також Валентина Данішевська говорить про те, що ще довго ця справа буде розглядатися, про швидке завершення годі й казати. Тут є і підрунтя — закон про націоналізацію «ПриватБанку». У ньому багато «провалів», положень, які можуть бути по-різному тлумачити. Саме це й обертається труднощами в суді.

Багато цікавого про систему континентального права і про те, як судять в Великобританії, що чекає українське правосуддя в майбутньому, коли закінчиться справа «ПриватБанку» Валентина Данішевська розповіла в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу