«В Україні статус біженців змогли отримати лише 500 жителів Афганістану», – експерт

Поділитися:

Після приходу до влади талібів Україна вивезла з Афганістану спецрейсами близько 700 осіб. Серед евакуйованих – і громадяни України, і афганці, у яких в Україні нікого немає.

Досі в Афганістані залишаються українські громадяни, які хочуть евакуюватися, і Україна продовжить докладати зусиль для їх вивезення. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу в четвер, 30 вересня.

«Ми будемо продовжувати це робити (домовлятися про евакуацію громадян України з Афганістану – ред.), І наступний евакуаційний рейс теж, я думаю, буде організований Головним управлінням розвідки, а ми їм будемо допомагати всіляко», – сказав він.

За його словами, безпосередньої загрози для життя українців немає, МЗС постійно перебуває з ними на зв’язку. Кулеба зазначив що остання евакуація, проведена ГУР, була складною.

«Важка була евакуація, скажу вам чесно, з огляду на ситуацію на місці, необхідність досягнення домовленостей з новими афганськими властями для того, щоб літак міг приземлитися, щоб люди могли потрапити на літак, щоб літак міг вилетіти», – сказав глава МЗС.

Міністр зазначив, що Україна буде продовжувати евакуювати своїх громадян з Афганістану, “тому що неодноразово ми це говорили й доводили конкретними справами, Україна своїх в біді не лишає”.

Подробиці теми розповіла правозахисниця та експерт з протидії дискримінації Ольга Веснянка в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Від початку кризи в Афганістані та приходу Талібану до влади за допомогою звернулися приблизно 370 громадян Афганістану. Якщо говорити про сам початок події, то до України за допомогою звернулися приблизно 2 тисячі біженців. Але далеко не всі вони змогли отримати статус біженця в Україні й багато з них зараз живуть в країні просто з довідкою про те, що звернулися в МЗС за притулком. А така довідка не дозволяє їм повністю жити повноцінно: вони не можуть водити машину, брати кредит або відкривати рахунок в банку, легально працювати. Офіційний статус вдалося отримати лише 500 жителям Афганістану», – сказала вона.

Також вона докладніше розповіла про долю тих людей, які все ще не отримали можливість нормально жити в Україні.

«За останній час було зроблено приблизно 6 рейсів до Афганістану і звичайно ж зараз у багатьох людей немає з собою навіть документів. В Україні є такі люди, які досі не можуть отримати право перебувати в країні ще з 2000-х років. Вони виживають, як можуть. Але тут варто сказати, що українське суспільство дуже відкрите в цьому відношенні та співчуває таким людям. Адже в самій країні теж є багато переселенців, які були змушені покинути свій будинок через війну. Це теж приблизно 2 тисячі осіб. Тому, коли в суспільстві є таке розуміння, все відбувається набагато легше. Також важливо сказати, що багато людей, яким довелося бігти з Афганістану – це хороші фахівці в своїй сфері діяльності. Це айтішники, лікарі, навіть були кінорежисери. Так що, якби частина з них могла закріпитися і залишитися в Україні – від цього виграли б усі», – вважає вона.

Нагадаємо, що Російська Федерація відправить військових спеціального призначення в Афганістан і Таджикистан. Про це повідомляється на інтернет-сайті міста Перм. Там посилаються на відповідний документ, його опублікували в мережі.

Відзначається, що на аеродром під Душанбе передислоковані військові 45 бригади спецпризначення ВДВ нібито для контролю за безпекою громадян Росії в Афганістані.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу