«В Україні дуже малі штрафи за забруднення навколишнього середовища», — експерт

Поділитися:

Арбітражний суд Красноярського краю оштрафував Норильськ-Таймирську енергетичну компанію (НТЕК), яка належить «Норнікелю», на 146 млрд рублів (майже 2 млрд доларів) за шкоду навколишньому середовищу при розливі палива на норильської ТЕЦ-3.

Таким чином, суд частково задовольнив позов Росприроднагляду, який вимагав стягнути з НТЕК більше ніж 148 млрд рублів. Ця сума в підсумку була знижена на 2%.

Після оголошення судового акта вартість акцій «Норнікелю» почала падати й втрачала до 1,7%.

Глава Росприроднагляду Світлана Радіонова назвала рішення суду «перемогою розуму». За її словами, штраф «дочці» «Норнікеля» став найбільшим в історії Росії за збитки екології.

Генпрокуратура Росії заявила, що нагляд за відновленням екологічної обстановки в районі Норильська після рішення суду буде продовжено.

«Норнікель» повідомив, що уважно вивчить постанову суду про компенсацію збитку після отримання його повного тексту.

Аварія на ТЕЦ-3, що належить Норильськ-Таймирській енергокомпанії, сталася 29 травня 2020 року. З резервуара на території ТЕЦ витекло близько 21 тис. тонн дизельного палива. Нафтопродукти потрапили на проїжджу частину технологічної дороги, в результаті загорівся їхав по ній автомобіль. Пожежу загасили за дві години, ніхто не постраждав, проте розлилися паливно-мастильні матеріали потрапили в місцеві річки Амбарна та Далдикан, а також в їх притоки.

Марина Ратушна, експерт з питань промислового забруднення, говорить про ситуацію в Україні. Наприклад, на її думку, в Україні на сьогодні критично низькі штрафи в екологічній сфері — від 150 до 250 гривень.

«Потрібно підвищувати штрафи. У Верховній Раді вже зареєстрований законопроект. Розмір штрафів буде «прив’язаний» до мінімальної зарплати та буде стартувати від 300 мінімальних зарплат», — говорить експерт.

Показовою є ситуація з харківським «Коксохімом». Городяни збирали підписи під петицією, їх було багато. Харків’яни вимагали закриття заводу або перенесення його за межі міста. За словами Марини Ратушної, ситуація поки що не завершена, а завод так і працює.

В Україні дуже високі цифри, які відбивають забруднення повітря. Зрозуміло, що все це впливає на стан здоров’я людей. Україна на сьогодні 5 в Європі та 15 у світі за кількістю смертей через забруднене повітря.

В Україні є Нацплан по скороченню викидів, згідно з ним до 2030 року вони повинні бути сильно скорочені. Наприклад, Криворізька, Бурштинська, Ладижинська ТЕС і ще кілька фіксують зниження показників, але, на думку експерта, ці цифри неправдиві. Звіт є, а діяльності немає.

«Представники бізнесу не зацікавлені в нових законах. Великі підприємства повинні будуть модернізуватися, щоб скоротити викиди в атмосферу. Зараз же простіше заплатити штраф, тим більше він мізерний, ніж вкладати кошти в модернізацію», — говорить експерт.

Дві третини населення України проживають в промислових регіонах, тому питання екології дуже важливі. Потрібно контролювати промислове забруднення.

Більше думок з приводу екологічної ситуації в Україні та шляхів її виправлення Марина Ратушна виклала в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу