В «Енергоатомі» хочуть приховати провал будівництва сховища ядерного палива

Поділитися:

Чиновники вирішують, як приховати зрив будівництва Централізованого сховища відпрацьованого палива у Чорнобилі, яке будують з 2017 року. До журналістів-розслідувачів потрапив аудіозапис з наради у кабінеті високопосадовця «Енергоатому», на якому посадовці обговорюють можливе пояснення зникнення коштів, виділених на будівництво об’єкта, повідомляє «Перший Діловий»‎.

Відомо, що керівники «Енергоатому» обрали виконавця будівельного замовлення без тендеру. Непублічний договір на 422 мільйони гривень менеджмент уклав з компанією КВР. Протягом минулого року «Енергоатом» перерахував цій фірмі вже понад мільярд, проте сам об’єкт, який компанія повинна була збудувати досі не ввели в експлуатацію.

На журналістський запит про надання непублічного договору та кошторису «Енергоатом» так нічого і не відповів. Запис, який опинився у журналістів датується груднем 2020 року. Розмова відбулася в кабінеті Миколи Божка, очільника «Атомпроектінжинірингу», підрозділу «Енергоатому», який виступає замовником будівництва.

На тій нараді як раз були присутні приватні підрядники і субпідрядники, які освоювали державні кошти, виділені на будівництво сховища. З аудіозапису випливає, що Божко пропонує їм приховати корупцію через фіктивні кошториси про оплату за старі контракти, або ж утворити непублічну закупівлю з новим підрядником.

Держінспекція ядерного регулювання перевірить сховище ядерного палива у січні. За результатами обстеження, відомство прийме рішення чи надавати ліцензію сховищу.

Відзначимо, що 20 серпня 2021 року, «‎Енергоатом»‎ урочисто відкрив Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива. Однак, об’єкт все ще не отримав дозволу Держінспекції на експлуатацію. У відомстві зазначили, що не може видати «‎Енергоатому» такий дозвіл, бо сховище має ряд невиконаних умов.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу