«Укрхімтрансаміаку» заарештували рахунки

Поділитися:

Стало відомо, що банківський рахунок ДП «Укрхімтрансаміак» заарештовано після подання ДБР (Державне бюро розслідувань) до суду справи про закупівлю на тендерах, здійснених підприємством на суму 55 мільйонів гривень.

У ДБР повідомили, що рахунки державного підприємства заарештовані у зв’язку з кримінальним провадженням одночасно за двома статтями: за двома частинами (1, 2) статті 364 Кримінального кодексу України, що передбачає вжиття заходів за зловживання владою, у тому числі й службовим становищем, з метою отримання будь-якої неправомірної вигоди, що спричинила тяжкі наслідки, та за другою частиною статті 367 Кримінального кодексу України про службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

Під час слідства було встановлено, що «Укрхімтрансаміак» ще у лютому 2021 року організував та провів дві тендерні закупівлі сферичних кранів, призначених для планових ремонтів магістрального аміакопроводу «Тольятті – Одеса». Загальна сума угод, включаючи ПДВ, становить 55 мільйонів гривень.

Переможець аукціону в особі приватного товариства зобов’язався поставити обладнання, вироблене в Європі. Проте, як було встановлено слідством, за технічними характеристиками воно не підходило для проведення відповідних робіт та порушувало українське законодавство із захисту праці.

Іншими словами, після проведення експертизи стало ясно, що експлуатація зазначеного обладнання могла б призвести до техногенної катастрофи через неможливість проконтролювати витік рідкого аміаку. А речовина ця, як відомо, є токсичною та небезпечною.

Проте, знаючи про це, «Укрхімтрансаміак» все одно перерахував кошти (55 мільйонів гривень) на рахунок компанії-переможця на тендерах, причому форму оплати встановлено як акредитив, що означає ймовірність повернення грошей лише за рішенням суду.

Нагадаємо, що у тому ж лютому, 2021 року, державне підприємство «Укрхімтрансаміак» отримав нового главу.

Також ми повідомляли про те, що Державне бюро розслідувань викрило незаконну схему приватизації понад 1 тисячу гектарів земельних ділянок у Житомирській області.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу