Українцям розповіли, як достроково вийти на пенсію

Поділитися:

Попри встановлений пенсійний вік для чоловіків та жінок, деякі категорії громадян мають право вийти на пенсію достроково.

Йдеться про жінок, які народили п’ять і більше дітей та які виховали їх до шестирічного віку, а також матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку при наявності страхового стажу не менше 15 років.

Також у віці 45 або 50 років мають право вийти на пенсію працівниці на шкідливих або небезпечних виробництвах. Зокрема, професії стосуються гірських робіт, видобутку, рудної та хімічної промисловості, металургії. Сюди ж відносять працівників сфер культури.

Крім того, достроково можуть вийти на пенсію особи у зв’язку з особливим станом здоров’я (хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), диспропорційні карлики, інваліди по зору I групи – сліпі та інваліди з дитинства I групи).

Особи, які були учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або є потерпілими від Чорнобильської катастрофи та особи, які працювали на Чорнобильській атомній електростанції в момент зняття її з експлуатації також можуть швидше вийти на пенсію.

Окремі категорії осіб з числа учасників антитерористичної операції відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб з числа учасників антитерористичної операції» теж матимуть право достроково вийти на пенсію.

Нагадаємо, Кабмін прийняв рішення стосовно оподаткування другої пенсії людей пенсійного віку.

Також ми писали й про те, у Міністерстві соціальної політики України представили новий законопроект про запровадження накопичувальної системи пенсії в Україні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу