Українцям розповіли, що робити при відключенні газу

Поділитися:

Українцям розповіли, в яких випадках оператори ГРМ можуть проникати на приватну територію без дозволу господарів для несанкціонованого відключення газу з метою усунення витоку.

За словами експертів, згідно із законодавством України, газовики мають право на доступ до об’єкта нерухомості без згоди власника, але за низки умов.

Так, без дозволу співробітники облгазу мають право на доступ до об’єкта нерухомості у разі, якщо господаря при виникненні невідкладного випадку немає або ж він не виходить на зв’язок. Мають право на несанкціонований доступ, якщо є об’єктивні підстави вважати, що аварія, яка створює загрозу життю чи майну, є саме в конкретному будинку.

Відповідно до закону, газовики зайти на приватну територію будинку права не мають. Їх мають супроводжувати: представник виконавця; представник органів внутрішніх справ; працівники аварійно-ремонтної бригади та власник (користувач) з будь-якої із сусідніх будівель.

Відтак, якщо співробітники облгазу зайшли на приватну територію без попередження, українці можуть сміливо викликати поліцію.

У разі несанкціонованого доступу газовики ще й перекрили газ, громадяни повинні звертатися в облгази за роз’ясненнями про підстави відключення газу. Після письмового звернення Оператор ГРМ має відновити газопостачання протягом двох робочих днів у містах або п’яти календарних днів у селах. У разі відмови – необхідно звернутися зі скаргою на дії Оператора ГРМ до НКРЕКП, вимагати здійснити підключення газу і просити провести позапланову перевірку облгазу щодо виконання ним ліцензійних умов.

Нагадаємо, з 1 травня українці почнуть платити за газ за новими річними тарифами. Також, Кабмін планує змінити ціну і на доставку газу. Депутати хочуть ввести мораторій на попередні рішення з доставки газу, що призведе до зниження тарифу для деяких громадян.

Раніше повідомлялося про те, що на кінець опалювального сезону в Україні залишилося близько 50% всіх можливих обсягів газу. Також важливо, що цієї зими перевитрату газу відзначали й в європейських країнах.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу