Українці зможуть змінювати прописку онлайн

Поділитися:

У Міністерстві цифрової трансформації повідомляють, що у Верховну Раду внесено проект закону (№5463), який дозволить змінювати місце реєстрації онлайн.

Автори документа вказують, що відповідна адміністративна послуга – одна з найпопулярніших. Однак, на сьогодні ця процедура виглядає архаїчною та ускладненою, адже вимагає низки документів та погоджень, а також персональне прибуття з ними до органу реєстрації чи ЦНАП.

Як розповіли у Мінцифри, законопроект скасує штамп про прописку у паспорті та виписку із ID-карти. І дозволить авторизуватися у застосунку “Дія” чи на порталі, та зробити це лише у кілька кліків. Окрім того, відв’яжуть прописку від низки життєвих ситуацій, де вона зайва. Йдеться, зокрема, про оформлення пенсії, одержання медичної допомоги.

Зазначається, що на сайті “Дія” громадянам необхідно буде лише вказати адресу, за якою фактично проживають. Ті, хто мають нерухомість – одержать прописку за добу.

Після ухвалення законопроекту чиновники зможуть перевіряти місця проживання в онлайн-системі без низки паперових документів, додають у відомстві.

Нагадаємо, Мінцифри розпочинає введення е-акцизу на алкогольну продукцію в Україні. Електронні акцизні марки мають з’явитися вже восени 2021 року, на думку розробників та експертів, це помітно спростить ситуацію, яка є станом на зараз. Полегшати має як замовникам – продавцям алкоголю, так і контролюючим органам.

Також ми писали, що українцям радять переходити на ID-карти, адже цифровізацію внутрішніх паспортів-книжок не проводитимуть. Про це повідомляють у Міністерстві цифрової трансформації.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу