Українських роботодавців знову почнуть перевіряти щодо неоформлених співробітників

Поділитися:

Кабінет міністрів не має наміру зупиняти перевірки підприємств, підозрюваних у недотриманні трудового законодавства України, що особливо стосуються «неоформлених співробітників».

Виходячи з того, що попередній порядок здійснення нагляду та контролю у сфері трудових відносин був офіційно скасований Шостим апеляційним адміністративним судом, уряд розробив новий документ.

Зокрема до старого внесено деякі правки, які, за словами влади, зроблено з урахуванням усіх претензій та скарг роботодавців, що вказали на правопорушення держінспекторів праці під час перевірок. Враховано в новому порядку й судову практику даної сфери.

Нагадаємо, 14 вересня 2021 року суд скасував чинний порядок, згідно з яким виконувались перевірки бізнесів інспекторами з Держпраці. У ході судових розглядів встановлено, що цей документ порушує основний Закон №877, в якому наведено порядок здійснення контролю за господарською діяльністю.

Зміни у новому документі

Насправді, за фактом особливих змін не варто очікувати, оскільки міністри економіки впровадили лише два нововведення, які за планом мають удосконалити процедуру рейдів на підприємства.

Перше – замінити каральні заходи у вигляді штрафів на превентивні. Іншими словами, при виявленні порушень у законодавстві про працю міру покарання розглядає керівництво Держпраці, при цьому необов’язково винесенням штрафних санкцій. Роботодавець може отримати попередження. З іншого боку, не уточнюється, у яких випадках будуть застосовані превентивні заходи.

Друге – перевірки у форматі віддалено. За допомогою впровадження диджиталізації перевірок планується проводити їх дистанційно. Це означає, що інспектор може запросити документи та пояснення до них в електронному вигляді. В даному випадку, як і в першому, питання щодо підсумків перевірки вирішують керівні особи Держпраці.

Слід зазначити, що дистанційно інспектори можуть здійснювати перевірки виключно у тих випадках, коли на підприємстві виявлено затримку заробітної плати більш як на місяць.

Раніше ми писали про те, що попри завершення інспекційної кампанії з виявлення неоформлених трудових відносин перевірятимуть підприємства повторно.

Також ми повідомляли про статистику безробітних в Україні, яких за останній квартал 2021 року поменшало.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу