У поліції відкрили провадження за фактом вчорашніх кібератак

Поділитися:

У Національній поліції України відкрили провадження за фактом кібератак, здійснених 15 лютого на державні сайти, додаток «Дія», а також на один з найбільших українських банків «Приватбанк».

У другій половині дня 15 лютого зловмисники здійснили потужні DDOS-атаки на низку інформаційних ресурсів України. Серед них були також Міністерство оборони України та Збройні сили України.

Як уже прокоментував ситуацію міністр цифрової трансформації Михайла Федорова, атаку зафіксували з Росії та Китаю, а також із Чехії, Узбекистану. При цьому співзасновник «Монобанку» Олег Гороховський доповнив цей список ще Нідерландами.

«Десь 600 тисяч пакетів шкідливого трафіку за секунду. Наші фахівці швидко «обрізали» напрямки й атака була «відбита». Для користувачів Дії атака залишилася непомітною», – повідомив Федоров.

На цей час Головне слідче Управління Нацполіції вже відкрило кримінальне провадження щодо цього відповідно до статей 361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем) та 363-1 (навмисне масове поширення повідомлень електрозв’язку, що призвело до порушення роботи автоматизованих систем) КК України.

Також Україна пообіцяла дати жорстку та дзеркальну відповідь своїм кривдникам.

Санкції передбачають покарання у вигляді штрафу від 600 до 1000 неоподатковуваних мінімумів або обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на строк до 3 років із забороною обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк до 2 років або без такого.

Також у кіберполіції повідомили, що зловмисників може чекати штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років.

Кіберполіція розпочала перевірку та пошуки хакерів.

Поки що українське суспільство та бізнес вимагає від влади знайти винних та запобігти подальшим спробам кібератак.

Нагадаємо, що напередодні український державний банк «Приватбанк» зіткнувся з масштабною кібератакою, яка розпочалася у вівторок, 15 лютого. Ситуацію прокоментували у Раді національної безпеки та оборони України (РНБО).

Там пообіцяли, що всі кошти клієнтів будуть збережені й нікуди не зникнуть. Також там уточнили, що кібератака стосується виключно цифрової програми банку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу