У Держпраці розповіли про відпустки

Поділитися:

Роботодавцям розповіли, скільки мають тривати щорічні відпустки осіб з інвалідністю.

За інформацією Держпраці, особи з інвалідністю першої та другої груп мають право на основну щорічну відпустку у 30-ть календарних днів, особи з інвалідністю третьої групи – 26-ть календарних днів. Це передбачено частиною 7 статтею 6 Закону “Про відпустки” від 15.11.1996 року.

У відомстві також зауважують: наприклад, якщо громадянин працює на підприємстві із 2007 року, надавши у 2015 році роботодавцеві довідку МСЕК, де вказана інвалідність третьої групи із 2000-го (відомості з інвалідності можна було визначити згідно із записом у трудовій книжці щодо призначення пенсії з приводу інвалідності), то такому працівникові гарантовані 26-ть календарних днів відпустки від дня підписання відповідного трудового договору. При цьому, не мають значення обставини, через які відділ кадрів не мав довідку МСЕК, яка є підтвердженням інвалідності працівника.

Окрім того, особа з інвалідністю має право на щорічну відпустку повної тривалості до того, як настане шестимісячний термін безперервної праці у перший рік роботи. Щорічні відпустки за бажанням надаються у зручний для таких осіб час.

У разі, якщо особа з інвалідністю – учасник бойових дій, їй передбачена додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати терміном 14 календарних днів у рік.

Особи з інвалідністю першої та другої груп мають право в обов’язкову порядку отримати відпустку за бажанням без збереження зарплатні терміном у 60-т календарних днів щорічно, особи з інвалідністю третьої групи – до 30-ти календарних днів.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, у порівнянні з березнем 2020 року, середня зарплата в нашій країні збільшилася на 9,5%. Якщо зараз її розмір становить 13600 грн, то роком раніше ця сума дорівнювала лише 11400 гривень.

Раніше повідомлялося, що в Міністерстві соціальної політик розповіли про показник, яким фіксується розрив між зарплатою і пенсією.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу