«США не мають відношення до «Північного потоку — 2 », — експерт

Поділитися:

Влада США і Німеччини досягли компромісу з питання про газопровід «Північний потік — 2». За даними газети The Wall Street Journal, про угоду планувалося оголосити вже в середу, але поки офіційних заяв ще не прозвучало.

У ЗМІ потрапив текст документу, в якому зазначено, що Німеччина прийме заходи та закликатиме зробити те ж саме на рівні ЄС, якщо Росія спробує використовувати газ як зброю або піде на агресію проти України.

Сам факт переговорів на цю тему між Вашингтоном і Берліном, в тому числі на вищому рівні, — давно не секрет. Вже третя поспіль адміністрація США тиснула на владу Німеччини, вимагаючи відмовитися від проекту, але німці продовжували відстоювати свої економічні інтереси.

Дмитро Марунич, енергетичний експерт, говорить про ситуацію так:

«Якщо серйозно до цього підходити, то єдиною гарантією транзиту є контракт між «Газпромом» і Оператором ГТС України. Це незаперечний факт. Що там підписали ФРН і США — це документи, все що завгодно. Але єдиний документ, який гарантує роботу — це комерційний контракт».

За словами експерта, США вирішили нормалізувати відносини з Німеччиною. Цей меморандум — частина, яка може стати свого роду розрядкою між двома країнами. Американцям важливі відносини з Німеччиною, і вони все це задекларували.

«Ніяких гарантій ніхто Україні не дасть. Тільки офіційний контракт. Все інше — це документи, які до України відношення не мають», — говорить експерт.

У Росії на сьогодні є вибір — і «Турецький потік», і обидва «Північних потоки». За словами експерта, Україна тепер повинна запропонувати РФ вигідні умови. І ніяк по-іншому.

Більше інформації про ситуації, що склалася, про те, як «Північний потік — 2» вплине на транзит російського газу по українських трубах, Дмитро Марунич розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу