«Сьогодні податківці можуть проводити перевірку без участі суб’єкта господарювання», — експерт

Поділитися:

Державні органи виконали 88% індивідуальних рекомендацій Ради бізнес-омбудсмена. У квітні-червні 2021 року Рада бізнес-омбудсмена (СБО) отримала 531 скаргу на порушення державних органів, що на 25% більше першого кварталу і на 38% більше другого кварталу 2020 року. Це новий рекорд, повідомляє пресслужба СБО в п’ятницю, 30 липня.

Зазначено, що було завершено розслідування 287 справ. За даними СБО, бізнес зміг повернути та заощадити 94 млн гривень. 102 зі 104 заявників (98%), які заповнили форму зворотного зв’язку, залишилися задоволені співпрацею.

Андрій Єрашов, глава Аналітичного центру Товариства українських підприємців, говорить про ситуацію так:

«Поява регіональних офісів внесла своє, але все ж, я б не сказав, що дуже сильно вплинула на загальну ситуацію. А ось зміни в законодавстві і деяке звуження кола людей, які можуть вносити зміни, і принесли той ефект, який ми маємо сьогодні».

При цьому, як каже експерт, проведення перевірки без участі суб’єкта господарювання є, воно абсолютно законне. Натомість багато бізнесменів ігнорують рішення.

У ключі діджиталізації потрібно скласти велику базу даних, в якій була б інформація. І це відразу просуне онлайн-перевірки вперед. Це, за словами Єрашова, питання в Мінціфри.

«Бази написані на різних системах, вони не можуть між собою обмінюватися даними. Але якщо у нас є Міністерство цифрової трансформації, то це їхнє завдання. Весь бізнес переходить в онлайн з точки зору документації», — говорить експерт.

Важливо, щоб Україна рухалася в бік європейських і світових стандартів, і це теж стосується електронних баз даних.

Багато цікавого на тему порушень і порушників, так званих податкових скруток Андрій Єршов розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу