«Санкції РНБО торкнулися тільки верхівки митниці», — експерт

Поділитися:

Голова Державної митної служби Павло Рябікін розповів, що дохід від імпорту на митниці становить майже 1,5 трильйона гривень. Однак, тільки 4 тисячі компаній — «білі» імпортери, які генерують надходження в казну.

На митниці підрахували, що щорічний обсяг імпорту становить 1,47 трильйона гривень. Однак реальних зареєстрованих суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності — 147 тисяч. З яких тільки 3% забезпечують більше ніж 90% всіх надходжень до держбюджету.

Держмитслужба ділить умовно імпортерів на «білих», «сірих» і «тіньових», в залежності від прозорості ведення ними бізнесу і надходжень, які отримує бюджет від їх діяльності.

«Білий» сегмент генерує понад 300 мільярдів гривень надходжень, і в ньому ніяких недоборів в бюджет регулятор не бачить.

У «сірому» сегменті знаходяться близько 6% компаній, які проводять дрібні операції й прагнуть до оптимізації. Держмитслужба вважає, що такі “сірі” імпортери свідомо намагаються зменшити платежі, але умовно законними механізмами.

У «тіні», в якій, за оцінками Держмитслужби, працює 91% всіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Вони дають зараз бюджету майже 22 мільярдів гривень на рік.

Одна з ключових проблем, пов’язаних з тіньовим сектором — це відсутність реальної статистики про те, що ввозиться в країну і статистика реальних цін. Оскільки це той випадок, коли все організовується з документарними підмінами.

Андрій Бутін, старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, здивований, що в цей список (список контрабандистів) не були не тільки окремі особистості, але також і цілі сфери. Яскравий приклад — контрабанда сигарет, ліси тощо.

«Точкові дії могли бути, і вони могли б бути без рішення РНБО. Але їх не було», — каже експерт.

З митницею теж складно. З одного боку, ми хочемо, щоб всі вантажі «проскакували», а з іншого боку запитуємо — де ж платежі? Тут або швидко, або з податками. Митниця може бути сервісною службою, але в нашому випадку потрібно досягти «золотої середини».

Корупція — одне з тих питань в Україні, які завжди спливають в будь-якому процесі. Так і тут — електронні системи дають збій, тому що до них «підключається» чиновник. На цей момент замість реформи митниці від неї вимагають зборів (грошей).

Більше інформації про контрабанду, можливості митниці та реформу Андрій Бутін розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу