«Питання закриття шахт в Україні давно вже є наболілим», — експерт

Поділитися:

Україна планує закрити всі збиткові шахти протягом 10 років, і тут країна може розраховувати на допомогу західних партнерів. Орієнтиром, як і в Європі, стає «зелена енергетика». Чи означає це, що країна може обійтися без вугілля?

Йдеться про угоду, яку вже назвали «зеленою». Її уклав президент країни Володимир Зеленський, а суть угоди в тому, що країна в найближчі роки повинна припинити використання викопних джерел енергії та перейти на ВДЕ.

Відомо, що у 2013 році видобуток вугілля на Україні становила 83,5 млн т, але вже до 2019-го знизилася до 31,21 млн тонн, тобто майже в три рази. Через це Україна почала закуповувати вугілля у різних країн, включаючи навіть регіон Південної Африки. При цьому відомо, що в період з січня по квітень поточного року частка російського вугілля в Україні склала близько 6%, а в грошах це виражається сумою, рівної 395 млн доларів. Для порівняння, у США Україна за той же період закупила вугілля на 141,36 млн доларів, а у Казахстану — на 79,1 млн доларів.

Геннадій Ричка, економічний експерт, Ярослав Чекер, керівник практики енергетики АТ ARZINGER, та Андрій Забловський, керівник секретаріату Ради підприємців, кажуть про ситуацію із закриттям шахт.

«Питання закриття шахт вже давно в розряді наболілих. Шахти, де закінчилися ресурси або де видобуток не має економічного змила рано чи пізно все одно закриються. І з цієї точки зору розумно говорити про перепрофілювання шахтарських регіонів, віталізаціі містечок, регіонів, де все населення працює саме у вугільній промисловості. Держава розробила програму віталізаціі, вона розрахована на період до 2027 року. Пілотними стануть міста Червоноград і Павлоград», — сказав Ярослав Чекарь.

Німеччина готова дати 35 мільйонів, це вже відомий факт.

«Безумовно, міжнародна підтримка важлива і потрібна, у нашої країни не вистачає ресурсу. Ризику розкрадання грошей немає, це міжнародні донори, які жорстко контролюють ситуацію. Наші сусіди, та ж Польща, зацікавлені в тому, щоб регіони поблизу від них розвивалися. Гроші підуть на розвиток інфраструктури, на мінімалізацію соціальних проблем. Деталі можна буде побачити, коли пілотний проект вже буде реалізований», — зазначив Андрій Забловський.

Досить складне питання про те, куди будуть працевлаштовувати та як перепрофілювати, наприклад, людей, які вже багато часу працювали в шахтах.

«На цей момент це просто імітація реформи. 35 мільйонів — це виключно для того, щоб намалювати дорожню карту тощо. Після цього, як я думаю, через 3-4 місяці зберуть міжнародних донорів, покажуть їм гарні картинки та назвуть суму. Нехай буде 10 млрд євро. І ось вже з цими грошима нібито буде робитися сама реформа. При цьому Україна не зможе так просто залишитися без вугільної генерації мінімум 10-15 років. Ми імпортуємо вугілля, тому що свого не вистачає», — говорить Геннадій Ричка.

Більше інформації з приводу того, як буде відбуватися трансформація вугільної галузі, чого чекати українцям, які живуть в традиційно вугільних регіонах, експерти розповіли в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу