Пільгових тарифів на електрику більше не буде

Поділитися:

Уряд України анонсував підвищення тарифів на електричну енергію найближчими днями. Пільгові тарифи швидше за все зникнуть.

З якої причини дорожчає електрика

Світло подорожчає для українців вже з 1 січня 2021 року. На це вказував ще на початку грудня ексвиконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Бойко.

«Нинішні показники, коли фізичні особи сплачують по 90 копійок за кіловат (за перші 100 кіловатів споживання) є вкрай низькими», – сказав Бойко. Він підкреслив, що державні виробники електроенергії “Енергоатом” і “Укргідроенерго” поставляють населенню дешеву електричну енергію. А це заважає встановленню ринкових правил.

З чим отримаємо платіжки з 1 січня

З подачі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України пільговий тариф при споживанні невеликої кількості електроенергії може як зникнути, так і залишитися. Це залежить від того, на скільки зросте плата за електрику. Не виключено, що для тих, хто споживає до 100 кВт на місяць, тариф виросте майже вдвічі.

Передбачаються 4 варіанти підвищення ціни на світло.

1-й варіант. Уніфікація пільгового тарифу, тобто оплати перших 100 кіловатів за пільговою ціною. Тобто всю спожиту користувачем електрику буде зведено до єдиної вартості. Ймовірний новий тариф складе 2,4 гривні за 1 кВт⋅ч електроенергії незалежно від обсягу споживання (до 100 або понад 100 кВт на місяць).

2-й варіант. Тариф складатиметься з двох частин: першу платитимуть ті, хто витрачає мало та економить, а другу – українці, які активно витрачають електрику.

3-й варіант. Скасування пільгової ціни в 90 копійок і встановлення єдиного тарифу в 168 копійок за 1 кВт⋅ч для всіх. Так, в середньому платіж за електроенергію у побутового користувача виросте на 70-80 гривень на місяць.

4-й варіант. Зростання на 50% всіх поточних цін на електроенергію для населення. Можуть залишити межу споживання до 100 кіловат-годин, але її вартість становитиме 135 копійок за кВт⋅ч. Споживання понад цього обсягу коштуватиме по 2 гривні 52 копійки за 1 кВт⋅ч.

Нагадаємо, наприкінці вересня вже підіймалися тарифи на електроенергію.

Також раніше ми писали про те, що в Україні зростають тарифи на опалення.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу