«Ознака боротьби з корупцією – поява в Україні середнього класу», – експерт

Поділитися:

В українців поки немає відчуття щодо відсутності корупції на всіх рівнях державної влади, а посилити боротьбу з хабарництвом і незаконними схемами повинна антикорупційна стратегія. Про це під час виступу на антикорупційному форумі в Києві заявив президент Володимир Зеленський

Серед тих, хто критикує боротьбу з корупцією в Україні, — ЗМІ, експерти, громадські активісти, зазначив Зеленський. Він вважає, що в питанні боротьби з корупцією вирішальну роль «грає лідерство».

Зацікавилися українською корупцією і в США. Заступник голови Держдепартаменту США Ерік Вудхауз під час пресконференції Democracy in action: Zero corruption conference заявив, що США вважають своїм пріоритетом боротьбу з корупцією і порушенням прав людини в глобальному масштабі. У сферу антикорупційної боротьби Вашингтона потрапляє й Україна.

А Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) створить спеціальну робочу групу з протидії корупції в Україні та за її межами, заявила адміністратор агентства Саманта Пауер

Ганна Гопко, голова міжнародної конференції «Делегація в дії», говорить про ситуацію так:

«Насправді, потрібно говорити про те, що результатом боротьби з корупцією стануть прозорі аукціони, а ще дороги, наявність середнього класу».

Демонополізація і деолігархізація повинні розвиватися. Потрібні нові санкції, нові судові позови, — говорить експерт. Яскравий приклад — справа «ПриватБанку» і виведені з країни 5 млрд доларів, вона «зависла у повітрі» — немає нікого на лаві підсудних.

З приводу президентських законопроектів, які спрямовані на деолігархізацію, Ганна Гопко сказала так:

«Головне, щоб ми побачили їх прийнятими, а не просто побачили піар».

Уже зараз є рішення, які можуть приносити результат і без президентського пакета в сегменті деолігархізації.

Наприклад, ProZorro: раніше, за словами Анни Гопко, на тендерах із закупівлі лікарських препаратів близько 60% всіх грошей — це були гроші в кишеню всіляким посередникам. Безумовно, прозорі аукціони — це величезний плюс, адже виходить закупити набагато більше ліків, а це життя онкохворих людей тощо.

Зараз для всіх українців також буде показником суд над Медведчуком і Козаком. Важливо, за словами експерта, щоб вся ця справа не розвалилася, щоб вистачило компетентності, доказової бази та інших факторів, щоб довести її до кінця.

Багато іншої інформації з приводу корупції в Україні, шляхів позбавлення від неї, Ганна Гопко розповіла в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу