Мінекономіки змінить класифікатор професій

Поділитися:

Міністерство економіки внесе 84 нових та оновлених назв посад в національний Класифікатор професій. Зазначається, що буде змінено 24 назви класифікаційних професійних груп і 61 назва професії. Крім того, 40 професійних найменувань зникне.

Так, в аптечній справі групу «‎Провізори»‎ буде змінено на «‎Фармацевти»‎, а їх замінять «‎Фармацевтичні асистенти». Категорія провізор зникне. Замість неї з’являться «‎Фармацевт клінічний», «‎Фармацевт-аналітик», а назва посади «‎фармацевт» зміниться на «‎Асистент фармацевта».

Крім того, Міністерством охорони здоров’я було запропоновано реформувати класифікатор і внести наступні професії: «‎Лікар-гематолог-онколог», «‎Лікар-хірург-дерматолог», «‎Лікар-хірург щелепно-лицьової», а також назву «‎Терапевт мови і вимови». Водночас МОЗ запропонував скасувати назви «‎Лікар-педіатр дільничний», «‎Лікар-терапевт дільничний», «‎Лікар-терапевт-підлітковий».

Що стосується сфери освіти, там буде змінено 21 назва професійних груп і 29 найменувань педагогічних посад. Зокрема, «‎Вчитель з корекційної освіти» стане «Вчителем спеціальної освіти», а «Консультанта психолого-медико-педагогічної консультації» замінить «Спеціаліст інклюзивного ресурсного центру».

Водночас буде скасовано наступні спеціальності «Інспектор вищих навчальних закладів», «Інспектор шкіл», а також «Асистент вчителя-дефектолога» та «Викладач-стажист».

У сфері телекомунікацій змінять 17 найменувань професій сфери кібербезпеки і захисту інформації. Зокрема, з’являться «Аналітик загроз безпеки», «Аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем», а також «Спеціаліст з криптографічного захисту інформації».

У службі надзвичайних ситуацій з’являться «Рятувальник-хімік» та «Майстер з обслуговування засобів індивідуального захисту органів дихання і компресорного устаткування».

Також будуть зміни у сферах публічного адміністрування та транспорту.

Раніше українцям розповіли, які професії зникнуть в найближчі 10 років.

Також стали відомі найприбутковіші професії в Україні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу