Корупція в будівництві досягла 10 млрд гривень

Поділитися:

Від 3 до 10 млрд – щорічний корупційний оборот в будівельній галузі. Такі цифри називає заступник голови парламентської фракції з питань регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. Про це повідомили у випуску новин “Першого Ділового” телеканалу.

Відомо, що причин для корупції в сфері будівництва багато, але основна – занадто застаріла система державних нормативів. Тому практично кожен проект не може бути виконаний без порушень.

Втім, є й інша, не менш важлива, складова. Так, при спорудженні тих чи інших об’єктів будівельники намагаються заробити поза бухгалтерії. Скажімо, департамент капітального будівництва Донецької облдержадміністрації стабільно потрапляє в стрічки скандальних новин. Громадські організації, проаналізувавши нинішні аукціони в 90 відсотках випадків знайшли порушення законодавства, в основному конкурсні вимоги взагалі прописувалися під конкретного замовника.

Правда в центрі уваги правоохоронців виявляються тільки найскандальніші епізоди, коли мова йде вже не тільки про мільйони повз місцевого бюджету, економіці, соціальній сфері, екології, а й можна говорити навіть про національну безпеку.

Так, з подачі громадських активістів, Національне антикорупційне бюро взялося за перевірку можливої ​​розтрати 78 млн гривень при будівництві в Донецькій сміттєсортувальної станції. Завищену ціну на її зведення на кшталт заклали ще при проектуванні. І це не перший скандал з поводженням з відходами.

Нагадаємо, що уряд має намір передати функції контролю за будівельною галуззю в руки приватного бізнесу: зараз аналогічну функцію виконують чиновники. Таку пропозицію ініціював Національна рада реформ.

Раніше повідомлялося, що недовіра до судової системи і корупція є найважливішими перешкодами як для стратегічних, так і портфельних інвесторів. Про це йдеться в опитуванні іноземних інвесторів, який Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), Dragon Capital і Центр економічної стратегії (ЦЕС) провели в кінці жовтня 2020 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу