«Головна ознака олігарха – політичний та економічний вплив» – політолог

Поділитися:

Минулого тижня президент Володимир Зеленський вніс в Раду законопроект про деолігархізацію (№5599). У документі, зокрема, пропонується створити реєстр олігархів.

У РНБО заявили, що нові проекти законів по олігархам варто очікувати через два тижні.

Крім вже зареєстрованого законопроекту про деолігархізацію буде ще запропоновано не менше 7 додаткових ініціатив.

Про це повідомили у фракції «Слуги народу».

За словами депутатів, зараз в Україні недостатнє законодавче поле, яке регулює діяльність олігархів. Тому і є необхідно прийняти законопроект про деолігархізацію. Крім нього буде ще запропоновано не менше 7 додаткових законопроектів.

«Це антимонопольне законодавство, зміни в закон про політичні партії, очевидно, буде пакет законів великий. Є рішення, що готуються в процесі. Це нормально », – відзначили в« Слугу народу ».

Свою думку з цього приводу висловив Володимир Фесенко, політолог

“Спочатку не було законопроекту, були витоки окремих положень законопроекту, то, що надрукували в ЗМІ, а самого тексту не було. Деякі положення збігаються. Але тут не сенсації. Те, що у нас олігархами вважають тих, хто є багатіями, і одночасно має політичний і медійний вплив, про це писали фахівці і раніше. В кінцевій версії законопроекту додали четверту ознаку – монопольний вплив на окремі сфери економіки.

На мій погляд, це не головна ознака олігарха. Крім того, для того, щоб людину включили в реєстр олігархів потрібна наявність трьох ознак. Однак, якщо за двома ознаками відповідності немає, то зі списку можуть виключити.

Я очікував трохи більше радикальної версії законопроекту. Говорили про обмеження в медійній сфері, але їх мало – всього три “, – говорить експерт.

Володимир Фесенко зазначає, що на початку законопроекту прописані визначення ключових понять, а в кінці – є прикінцеві положення, де йдеться про те, кого можна включати / виключати з реєстру. Те, що зробили, в принципі достатньо для початку деолігархізації. Зараз, щоб закон пройшов через Верховну Раду, була створена лайт-версія.

“Методика, яка прописана в законі, її досить для того, щоб сформувати реєстр олігархів. Але під критерії методики підпадає близько сотні людей зі списку Forbs, проте абсолютна більшість з них не буде вважатися олігархами. Тому що справа не тільки в активах. Адже завжди йде не пряме фінансування, крім того, більшість політичних заходів фінансується готівкою. Тому тут закон не буде працювати, а повинна бути ефективною робота правоохоронних органів “, – резюмує фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу