Держслужба зайнятості змусить повернути грошову допомогу

Поділитися:

Державна служба зайнятості України нагадала громадянам, що статус безробітного не тільки дає права, але і накладає на пільговиків певні обмеження. За інформацією прес-центру, за недотримання деяких правил з українців можуть стягнути вже виплачені гроші або навіть притягнути до кримінальної відповідальності.

Фахівці служби зайнятості пояснюють, що бувають ситуації, коли безробітні отримують виплати від держави і влаштовуються на роботу. Щоб уникнути проблем, безробітному потрібно негайно повідомити якщо, він знайшов роботу, підписав цивільно-правовий договір про виконання робіт або відкрив власну справу.

У Держслужбі заявляють, що якщо громадяни проігнорували ці вимоги, то варто очікувати санкцій.

За обман служби зайнятості та недостовірні відомості про свій статус безробітного, громадян України можуть навіть притягнути до кримінальної відповідальності (до 3 років ув’язнення). Крім цього, варто нагадати, що українці можуть отримувати допомогу по безробіттю не більше 90 днів за умови, якщо в статусі безробітного вони виконували роботу. За неправдиві відомості можуть стягнути вже отримані гроші по безробіттю.

Однак, є ряд виключень, коли громадяни можуть поєднувати допомогу з безробіття і виконання робіт:

  • якщо це громадські роботи (трудові договори, не більше 180 днів в одному календарному році);
  • якщо особа отримує часткове допомогу по безробіттю;
  • робота на виборах.

Нагадаємо, що в Україні до кінця 2020 року рівень безробіття досягне 10%. Відповідний прогноз щодо держави зробив Міжнародний валютний фонд. За даними відомства, в 2020 році цей показник сягне позначки в 10% і злегка зменшить свої позиції до 9,3% лише в 2021 році.

Раніше повідомлялося, що служба зайнятості України спростила реєстрацію безробітних в центрах зайнятості. На сьогоднішній день для реєстрації необхідно тільки заповнити дві заяви і переслати їх по електронній пошті або покласти їх в ящик для кореспонденції.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу