“Більшість людей, ознайомившись із умовами кредитування житла, відмовляються від його покупки” – юрист

Поділитися:

В ефірі «Першого Ділового» телеканалу обговорили ситуацію, що склалася, з іпотекою. Згідно з новими даними, стало відомо про тисячу укладених договорів щодо програми «Доступні кредити 7%».

Експерти порушили питання про те, наскільки виправдовує ця програма не лише можливості заробітку банками, які за великим рахунком виступають зацікавленою стороною, оскільки для них це черговий бізнес, та допомоги населенню у придбанні житла, а й у розвитку суміжних сфер.

Експерт із правових питань у земельній сфері та сфері нерухомості Людмила Боровик зазначила, що насамперед цей проект покликаний на допомогу людям, на розвиток інших сфер, у тому числі й будівельної.

«Будівельна сфера насправді зараз виглядає прекрасно та чудово. Однак я не укладаю договори, я їх не засвідчую. До мене приходять люди з ініціативою отримати такий кредит, отримати таку допомогу від держави. І ми з ними опрацьовуємо», – каже Боровик. Вона пояснює, що її робота полягає виключно у наданні інформаційних правових послуг тим, хто бажає отримати кредит.

“Більшість людей, які перш ніж взяти кредит, звернулися за відповідною інформацією, не відписувалися, не телефонували, розуміючи, що вони не підходять під зазначені умови кредитування”.

Більше того, експерт зазначила, що про жодні результати дії програми зараз і мови бути не може. «Що таке 1000 підписаних договорів? Це мало. Я не хотіла б, щоб ми зараз чекали на якийсь бум, сплеск. Не буде такого, бо ми маємо нестабільну ситуацію. То ми людей лякаємо коронавірусом, то ми вакцинуємо їх, то газ, то ще щось… Тому не буде активності щодо тих програм».

За даними провідного економіста департаменту фінансової стабільності НБУ відомо, що іпотека до ВВП відповідає мінімальним стандартам у Європі: в Україні менше ніж 1%, а в сусідніх країнах – 30%.

«Питання насправді не в тому, чи погана програма, чи хороша, а головне питання в таких додаткових моментах, супутніх, технічних, які створюють можливість скористатися цією програмою. Неможливо судити за цей короткий проміжок часу, за який ми з нею пропрацювали, про її ефективність. Тим більше, ми зараз проживаємо досить важкий період. Та й не лише Україна, а й увесь світ у такому незрозумілому стані».

Раніше ми писали, що в Україні може з’явитися новий вид кредитування житла.

Також ми повідомляли про те, що програму «Доступні кредити 5-7-9%» Денис Шмигаль називає досить успішною та перспективною у майбутньому.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу