Агрохолдинг Бахматюка закриє третину своїх птахофабрик через НАБУ і САП

Поділитися:

 20 липня Апеляційна палата Антикорупційного суду збирається розглянути скаргу на рішення Печерського суду столиці щодо українського підприємця, глави агрохолдинга “Авангард” Олега Бахматюка.

Як відомо, заступник генпрокурора України Віталій Касько свого часу відновив кримінальну справу проти VAB банку Бахматюка і самого “яєчного” олігарха за розкрадання 1,2 мільярда гривень, тобто в Генпрокуратурі вважають, що в VAB банку мало місце нецільове використання виділених державою коштів на рефінансування .

Однак Печерський райсуд столиці визнав відновлення справи проти Бахматюка і його банку незаконним. Генпрокуратура на чолі з Іриною Венедиктовою визнала поразку і закрила справу проти Бахматюка. Національне Антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована Антикорупційна прокуратура (САП) продовжили справу.

Керівник громадської організації  “Центр протидії корупції”  Віталій Шабунін називає рішення Печерського суду незаконним. Він нагадує, що в нашій країні фігуранти сверхкоррупції, як тільки їх викриють в розкраданні держкоштів, починають активно і публічно поливати брудом антикорупційні органи. Чим, на думку Шабуніна, і займається Бахматюк останнім часом.

“Замість якісної юридичної роботи в судах ми бачимо мітинги з яйцями під антикорупційними органами, загрози зупинити роботу підприємств в знак протесту і навіть цілі хори блогерів, які в унісон обурилися” тиском “на аграрія, – пише Шабунін.

На думку громадського працівника-антикорупціонера, тепер Бахматюк прийнявся, крім третирування НАБУ і САП, ще й за Вищий антикорупційний суд.

Разом з тим, багато провідні українські юристи виступають на боці голови “Агрохолдингу” і VAB банку і, звичайно, тепер уже і на боці Генеральної прокуратури, яка дослухалася до рішення Печерського суду.

Так, наприклад, Інститут держави і права імені Корецького зробив висновок у справі Бахматюка: службовці VAB банку і Нацбанку України діяли виключно в рамках закону. Постанова слідчого про закриття кримінального переслідування є остаточним рішенням. Його зобов’язані виконувати всі посадові особи України та правоохоронні органи. А НАБУ і САП взагалі не сторони у справі та не можуть подавати апеляції. А саме НАБУ і САП подали апеляції на рішення Печерського суду.

Численні юристи єдині в своїх висновках: Антикорупційний суд не має права розглядати апеляційну скаргу НАБУ і САП. Те, що НАБУ і САП продовжили справу – це порушення прав людини і всіх міжнародних правових конвенцій. Тому на думку юридичних кіл, ВАКС повинен відхилити апеляцію антикорупційних органів.

Як повідомлялось раніше глава НАБУ Артем Ситник заявив журналістам, що колишній генеральний прокурор Юрій Луценко взяв справу Олега Бахматюка, коли в НАБУ вже збиралися реалізовувати підозру.

Також ми писали, що ВАКС заочно заарештував Бахматюка, а Антимонопольний комітет відкрив проти нього розслідування.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу