Що чекає власників квартир після відключення газу?

Поділитися:

140 тисяч об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) не уклали договори на обслуговування внутрішньобудинкових мереж, в результаті чого обслуговувати їх нікому, що призводить до вибухів і загибелі людей. Про це розповів заступник голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради Олексій Кучеренко.

ОСББ – не власник, це – не панацея, а просто добровільна громадська організація у відповідності з нашими законами, яка ні за що не відповідає і не хоче відповідати. Вони дуже люблять виступати на круглих столах, на конференціях, туди йдуть гранти величезні. Я не проти ОСББ, але хочу звернути увагу: будинок, фундамент, ліфти, всі внутрішньобудинкові мережі, включаючи газові, належать всім співвласникам на правах спільної власності. Це аксіома відповідно до закону 417 “, – розповідає заступник голови комітету Ради з енергетики.

Що робити власникам квартир? Ризикують вони залишитися без газу і як вийти з ситуації, що склалася? На ці питання в коментарі для Першого Ділового телеканалу відповідає глава Асоціації професійних управителів нерухомістю в Україні, кандидат юридичних наук Андрій Никончук.

За його словами, споживачі не ризикують залишитися без газу, але ризикують опинитися в ситуації, як це сталося на Позняках, коли станеться якась аварійна ситуація і не будуть розуміти, хто за це відповідає.

«Діюча система правових взаємовідносин між споживачами, постачальниками і розподільниками газу врегульована таким чином, що сьогодні ніхто не відповідає за технічний стан внутрішньобудинкових газових мереж. Законом «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що власники багатоквартирних будинків повинні зібратися на загальних зборах і визначити того, хто від їх імені буде займатися обслуговуванням даних мереж. З урахуванням пасивності нашого суспільства, ніхто і ніколи не збирається, думаючи, що все буде так як було і раніше. Ніхто не вміє збиратися, більш того, ніхто не знає, що це потрібно робити », – каже експерт.

«Розподільник відповідає за трубу, яка підходить до будинку, а ось від лічильника і до конкретних конфорок не відповідає ніхто», – уточнив він.

Щоб вийти з ситуації, що склалася, Андрій Никончук впевнений, що потрібно прийняти зміни в існуючому законодавстві про житлово-комунальні послуги та інших нормативних документах, які б передбачали відповідальность за стан внутрішньобудинкових газових інженерних мереж, за суб’єктами, які цей газ продають.

«Вони повинні «зашити» вартість обслуговування цих мереж у вартість газу і передбачити можливість права вибору іншої організації, яка буде обслуговувати дані мережі», – підсумував експерт.

Нагадаємо, що 21 червня 2020 року біля 10:00 на проспекті Григоренка, 41 прогримів потужний вибух у 9-поверховому будинку. За попередньою версією стався вибух газу. За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, в результаті вибуху були зруйновані 4,5,6,7 поверхи.

Також ми писали, що на полях України офіційно вступили в своє законодавче дії оновлені правила програми «Енергодім», яка має безпосереднє відношення до рівня відповідної енергомодернізації ОСББ. Про це повідомляє прес-служба Фонду енергоефективності.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу