«Саміт Україна-ЄС провалився» – експерт

Поділитися:

Ряд економістів і фінансових експертів заявив, що саміт Україна-ЄС фактично провалився. Серед основних критеріїв провалу: сторони не домовилися про чіткі кроки реалізації промислового безвізу, також сторони ніяк не погодили програму розвитку інфраструктури Приазов’я, хоча раніше була домовленість про те, що Євросоюз допоможе Україні з цією програмою.

Експерти кажуть, що підписані угоди на суму 390 млн євро називають смішними. У порівнянні з самітом країн Західних Балкан Україна отримала в 30 разів менше інвестицій. Адже тоді переговори принесли Балканським країнам близько 9 мільярдів євро інвестицій. Також мова взагалі не йшла про членство України в ЄС.

Подробиці теми розповів політичний експерт Олексій Якубін в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

За словами цей саміт був фактично «ніяким» для Києва, бо в цілому країна очікувала більш поганих результатів від минулого саміту, однак і пишається за підсумками переговорів з ЄС – також нічим.

«Ми можемо згадати переддень саміту, тоді миготіли чутки, що буде скасований лібералізований візовий режим в Україні. А також про те, що на переговорах буде підніматися питання виключно про питання антикорупційних органів. Мені здається, що цей саміт нічим особливо не запам’ятався в контексті позитивних моментів для України. Це був просто звичайний саміт, можливо в цьому і полягала його проблема», – сказав експерт, вказуючи, що Київ очікував більш жорстких розмов з боку ЄС.

Також він підкреслив, що водночас сама українська влада не змогла чітко окреслити та поставити на стіл перемовин питання про членство в Євросоюзі для того, щоб зрозуміти які кроки країна вже зараз повинна робити для отримання належного статусу. Також Україна не зробила жодного кроку в контексті боротьби з ЄС за перегляд квот.

Також для української економіки сума кредиту розміром в 390 млн євро є незначною домовленістю в контексті масштабної рояльної української економіки.

«Ці цифри просто сміховинні. Тому що в українській економіці зараз досить багато проблем. І зараз вони ще більше посилилися на тлі проблем з коронавірусом. Я б сказав, що для української влади цей саміт в першу чергу був потрібен для активного піару, для того, щоб сказати: «Бачите? У нас є євроінтеграційні прагнення і так далі». Але з точки зору якихось реальних преференцій, то Україна їх на цьому саміті не отримала. А пишатися тим, що у нас не відібрали лібералізований візовий режим, так ЄС від цього виграє не менше, ніж Україна, а то можливо і більше», – сказав він.

Фахівець сказав, що очевидно для залучення більшого кредиту Україна повинна була бути більш наполегливою і прямою у своїй позиції, і вимогах. Адже зараз Європейський Союз з дуже великою обережністю ставиться до інвестування коштів.

«Як сказав недавно Боррель, Європейський Союз – не банкомат. Якщо ми спілкуємося з Європейським Союзом, то ми повинні прагматизувати свої відносини з ним, тобто краще конкретизувати свої інтереси. Я на жаль багато в чому цього не бачу. А просування в боротьбі за реальну зміну квот або взагалі їх скасування – немає. Дуже багато розмов про цінності і так далі, а кроків щодо реальних преференцій не спостерігається», – вказав фахівець.

Нагадаємо, що 6 жовтня в Брюсселі пройшов саміт Україна – ЄС, на якому Україну представляв президент Володимир Зеленський.

До основних заходів він зустрівся в Шарлем Мішелем, а крім того, український президент відзначив особливе значення саміту та увага ЄС до України як до партнера.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу