Ми знову заплатимо з власних кишень за забаганки олігархів: експерти про енергоринок

Поділитися:

Закон про новий ринок електроенергії, прийнятий 13 квітня, набув чималого розголосу. Основні зміни, що обговорюються, стосуються права вибору споживачем постачальника електроенергії та створення умов конкуренції на ринку.

Питання про доцільність роботи на новому енергоринку, а також про тих, хто винен у багатомільярдних боргах розглядали гості Першого ділового телеканалу:  Олексій Кучеренко, міністр з питань житлово-комунального господарства України в 2007-2010 рр., перший заступник з питань енергетики та ЖКГ та Вікторія Войцицька, народний депутат 8 скликання.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» № 719-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 17 червня 2020 року.

Метою закону є повне погашення заборгованості, яка утворилася на оптовому ринку електроенергії.

Згідно з документом, погашення заборгованості здійснюється шляхом застосування процедури взаєморозрахунків, переведення боргу та відступлення права вимоги, погашення (списання) заборгованості за рахунок коштів державного бюджету.

Таке рішення, безумовно, несе витрати до державного бюджету, ці борги які були зроблені на енергоринку старої матерії, що працювали до 1 липня минулого року. На той час працювали депутати попереднього скликання і саме цей уряд створив борги у 30 млрд гривень при переході в новий рік. Це та спадщина, що лишилася від попередників і її довелося гасити, аби не створити колапс по всьому ринку енергії” – заявив Олексій Кучеренко.

Проте Вікторія Войцицька відповідає: “Ті борги, які мають бути врегульовані,  через випуск для державних компаній ОВГЗ, які через 5 років треба погашати з бюджету, тобто з наших кишень. Виникли в той період, коли існувала стара модель енергоринку,  і одним з ключових боржників по тій моделі були державні шахти. Сума боргу шахтарів на той момент складає 13 млрд гривень. Виникла вона тому, що НКРЄКП прийняв рішення ввести ціноутворення на вугілля на базі схеми “Роттердам+”. Ці додаткові витрати лягли тягарем на плечі шахтарів.

Значна частина боргів утворилася також від того, що компанія  “Вода Донбасу” постачала та постачає воду на окуповані і підконтрольні території. Але за неї ніхто не розраховується. Тому, я вважаю, що без викорінення “Роттердам+” нічого неможливо зробити“.

За словами Войцицької, “Енергоатом” отримує боргові папери, котрі  можна закладати і брати кредити на покриття проблем компанії.  “Однак, ми з вами заплатимо з власних кишень за забаганки певних олігархів” – наголошує депутатка.

У меморандумі із “зеленими” енергетиками передбачається зниження тарифу на СЕС на 15%, на ВЕС – на 7,5%. З 1 липня ціна сонячної енергетики буде відзначатися на аукціоні, а не за фіксованим тарифом.

Про це повідомила в.о міністра енергетики Ольга Буславець під час засідання уряду.

Законопроект, що був підписаний президентом Порошенком ще у 2016 році, на мою думку, став закладеною вибухівкою уповільненої дії. Борги продовжують наростати, наразі їхня сума складає 17-18 млрд гривень. Тому нинішньому уряду треба голосувати за новий законопроект, щоб закрити цю діру. Однак у деяких депутатів є альтернативна точка зору, тому вони шукають помилки, вносять понад 1300 правок. Для чого? Аби завалити цей законопроект. Але це вже буде на їхній совісті” – резюмує Кучеренко.

Зараз ми маємо такий собі зелено-вуглецевий парадокс, адже хотіли розвивати зелену енергетику, а при цьому витрати на ТЕС стали ще більшими. Тому мене дуже розчаровує той факт, що монобільшість уряду довго збирається з думками, щоб внести якісь зміни. У такому разі ми просто дійдемо до того, що половину грошей за електроенергію будемо платити “зеленим”. Таким хибним шляхом вже пішла Іспанія, але тоді місцевий уряд зрозумів, що це хибна стежина і це шкідливо для економки країни” – говорить Войцицька.

На думку депутатки, ми маємо відрізати зелені тарифи від курсу євро, адже нікому не платять зарплатню у цій валюті, то чому ж платити за “зелені тарифи” у євро?

Чи маємо ми зарплату таку ж як у Німеччині? Ні. То чому ж наші “зелені тарифи” є більшими, ніж у тій Німеччині?” – наголошує Войцицька.

Нагадаємо, що незабаром український ринок відновлюваної енергетики перейде з «зелених тарифів» на «зелені аукціони», що обіцяє країні зниження цін за якими держава оплачує зелену електроенергію. Про це йдеться в положеннях закону № 3658, який Рада розглядала від 19 червня.

Раніше повідомлялося, що на початку березня 2020 року в Carbon Tracker Initiative повідомили, що більшість регіонів світу переходить на «зелені» електростанції, так як будувати їх виявилося вигідніше. За даними аналітичного відділу British Petroleum в 2019 році «зелені» джерела виробили більше електрики, ніж АЕС.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу