“Мавроді плаче, дивлячись на Україну та її банківську політику» – експерт

Поділитися:

Президент Зеленський, нещодавно відправив у відставку главу центрального банку та заявив бізнесменам, що обмінний курс в Україні повинен відповідати тому курсу, що закладений в національному бюджеті – 30 гривень за долар. Це буде означати девальвацію на 11% в порівнянні з сьогоднішнім курсом Національного банку України.

Тим часом, за даними Євростату за минулий рік в Україні відзначився найнижчий рівень доходів населення серед усіх європейських країн. Люди не просто ходять з простягнутою рукою, але ще і потрапили під жорсткий пресинг колекторів та всіляких факторингових фірм.

«Перший Діловий» вже писав про фінансову компанію «Форінт», яка за копійки купує цілі пули банківських кредитів з дисконтом, що перевищує 90%. Ситуацію ми попросили прокоментувати відомого економіста Андрія Новака.

Новак зазначає, що весь період існування гривні Нацбанк її девальвує на догоду експортерам.

«Наше керівництво сподівається, що експортери витягнуть економіку з дна. Але насправді на дні знаходиться і економіка, і експортери, які все більше скаржаться. А населення зараз з простягнутою рукою“, – відзначає Андрій Новак.

Тим часом, більш дрібні банки займаються відвертим грабунком – наприклад, продають свої боргові зобов’язання через Фонд гарантування вкладів, який продає проблемні кредити.

Ситуація доходить до абсурду – банківський ринок не несе ризики по своїх кредитах, а продає їх за копійки факторинговим компаніям. Наприклад, «Райффайзен банк Аваль» – банк з міжнародним капіталом – продає свої борги факторинговим компаніям

«Комерційні банки – такі ж комерційні структури як і на інших ринках. Але на банківському ринку не повинні бути такі правила як на ринках, де торгують огірками, помідорами, автомобілями або нерухомістю. На фінансовому банківському ринку умови роботи повинні бути на порядок більше жорсткі. Для кожної фінансової структури, для кожного банку для кожної страхової компанії. Тому що на цьому ринку учасники – комерційні структури – оперують грошима – людей і підприємств. Тому умови діяльності, починаючи від ліцензії на початок діяльності і весь період діяльності повинні бути жорстко регламентованими і контрольованими”, – зазначив економіст.

Національний банк – єдиний регулятор на цьому ринку.

«І той факт, що у нас банкопаду, і ліквідували понад 100 банків – це пряма вина регулятора. Чому він не стежив за всіма операціями? Чому він дозволив безперешкодний вивіз капіталу? Новому керівництву НБУ треба повертати функцію Центробанку. Влада стверджує, що економіка зробить прорив, стрибок, але питання в тому, чи виживемо ми після такого ривка», – говорить економіст.

За його словами, той факт, що «Райффайзен банк Аваль» починає поступатися правом вимоги кредитів дрібним і маловідомим компаніям, на зразок фінансової компанії «Форінт» – свідчить про глибокі тіньові схеми і це грає проти банківської системи в цілому.

«Така ситуація – робить саму шкідливу річ: втрату довіри до банківської системи. Тому що довіра дає можливість, людям нести свої важко зароблені гроші в комерційний банк. А не гроші поміняли на валюту і зберігали її вдома. Для того, щоб знищити довіру, потрібно 2 – 3 тижні по часу – обвалити гривню, знищити пару банків, продати пул кредитів з великим дисконтом», – зауважив економіст.

Новак розповів, що представляє реакцію будь-якого фінансиста або інвестора за кордоном, який оцінює Україну.

«Вони навіть в своїх найгірших фантазіях не могли уявити що можна робити те, що зараз відбувається у нас в банківському секторі. Банківський сектор в цивілізованих країнах – там комар не зможе пролетіти, з точки зору будь-яких порушень. У нас же величезна кількість банків ліквідовані, капітал виведений, гривню обвалили, облікова ставка необгрунтовано висока. Через високу облікову ставку, через державний бюджет вимиваються величезні кошти за механізмом про ОВДП. На чому заробляють свої ж українські володарі. Облігації за такими ставками це є ніщо інше, як фінансова піраміда в національних масштабах, яку оплачують платники податків. Тому що гроші витрачає Мінфін. Це піраміда. Мавроді вже плаче, стежачи за Україною», – розповів економіст.

Разом з тим, оцінка правоохоронних органів при контролі банківського сегменту – 0.

«Більше 100 банків ліквідовано, у них було більше тисячі співвласників. Хоча б один з них затриманий за виведення капіталу? Хтось покараний? Щось повернуто? Навіть розмов немає, навіть справ немає», – обурюється Новак.

За його словами, нинішній владі навіть офшори не потрібні. Адже «Перший Діловий» вже розповідав про сім’ю Островських, які володіють фірмою «Форінт». А за адресою вказаною фірми зареєстровано ще понад 100 фірм.

«Виходить, що у нас в одній квартирі 100 офшорів. Через які по знижці 90 – 95% реалізується майно. Навіть «Райффайзен банк Аваль» – солідний банк з іноземним капіталом – і там іноземці все зрозуміли. Для них головне прибуток», – розповів Новак.

Економіст говорить, що прекрасно розуміє схему роботи «форинтів», «Райффайзен банку Аваль» та юридичної компанії «синіти» – але говорити про це без рішення суду не можливо.

«Питання в іншому – чи буде взагалі рішення суду за такими очевидним справах? Тут навіть не білими нитками, тут чорними нитками все шито. Чорними нитками корупції, відкатів, схем. Така робота це не змодельована робота, а просто схеми. В української держави поки ще немає стратегії економічного розвитку. В науці це називається модель економічного розвитку. У нас немає стратегії. Це означає, що всі державні органи влади не мають мети, не мають задач, не мають термінів виконання цих завдань. Кожне міністерство, кожна організація, Національний банк що хоче те й робить. Немає стратегії і цілей, немає завдання. Тому що немає розуміння, бажання і політичної волі», – розповів економіст.

Нагадаємо, що зараз Нацбанк знаходиться під тиском критики через те, що бере в своїх розрахунках, в якості основного орієнтира, поточний рівень споживчих цін, який зазвичай знаходиться на мінімальних позиціях.

Тим часом, призначити нового главу НБУ Рада повинна не пізніше 17 липня. Про це повідомив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу