«Європа вміє себе захищати і зараз опрацьовує механізм захисту від газового шантажу Росії» – експерт

Поділитися:

Профільні асоціації харчової промисловості заявляють, що Кабінет Міністрів має ухвалити рішення для підтримки національного виробника через зростання цін на газ.

За словами голови «Союзу молочних підприємств України», підвищення цін на енергоносії становить загрозу продовольчій безпеці України.

Також у «Союзі молочних підприємств України» підрахували, що за останній рік вартість на енергоносіїв зросла майже у 12 разів, з 4,9 тис. гривень за 1 тис. кубічних метрів газу у січні 2021 року до прогнозованих цін 50 тис. – 63 тис. – гривень за 1 тис. кубічних метрів газу в січні 2022 року.

Там зазначили, що витримати таке навантаження молочна галузь не зможе, тим більше в період новорічних свят, коли відбуватиметься зниження споживання молочних продуктів та молокопереробні підприємства будуть змушені перетворювати молоко на сухе молоко, що призведе до прямих збитків.

Тим часом, Кабінет міністрів може забезпечити підприємства хлібопекарської галузі газом за пільговими цінами, щоб уникнути подальшого різкого подорожчання хліба масових сортів та запобігти зупинці підприємств.

Кабмін має намір через механізм компенсації газових трейдерів у січні-березні 2022 року забезпечити пекарям постачання газу за ціною 25 тис. грн/1 тис. кубів (з урахуванням ПДВ). Планується, що перелік підприємств, які матимуть змогу отримувати газ за пільговою ціною, встановлюватиме Міністерство аграрної політики.

Михайло Дяденко, економічний експерт, виступив в ефірі «Першого Ділового» телеканалу, прокоментувавши ситуацію із ринком газу у світі.

«Справа в тому, що Російська Федерація на сьогодні використовує постачання газу як негласну зброю, геополітичну. Безпосередньо, без пана Путіна нічого не вирішується в РФ, тому, залежно від його кроків, від того, що йому захочеться, залежатиме ціна на газ. Ми ж бачимо, що абсолютно неаргументовано, без єдиних потреб, без логіки, знижуються поставки через Білорусь, Польщу. За таких умов прогнозувати ціни на газ абсолютно неможливо.

В той же час Михайло Дяденко зазначив, що в жодному разі без наслідку така політика Росії не залишиться. «У тому сенсі, що Європейський союз прийматиме відповідні рішення, будуть порушуватись питання щодо заповнення газосховищ… Європа вміє себе захищати. Дані питання вже зараз відпрацьовують експерти та проводяться спеціальні консультації, а потім будуть прийняті відповідні рішення».

Економічний експерт додав, що насамперед буде прийнято рішення ЄС щодо монополії.

Тим часом «Газпром» дев’ятий день не бронює транзит газопроводом «Ямал-Європа».

Також ми повідомляли, що заповнення другої нитки магістралі «Північний потік-2» завершиться найближчими днями.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу