«Вперше за всю історію Україна протягом трьох років не має космічної програми» – міністр Уруський

Поділитися:

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості країни Олег Уруський повідомив, що з 16 заявок відібрано три кандидати на посаду голови Державного космічного агентства України.

«Сьогодні провів онлайн-співбесіду з кандидатами на вакантну посаду голови Державного космічного агентства України. Було отримано 16 заявок, з них відібрано три кандидати, які відповідали необхідним професійним вимогам», – повідомляє пресслужба Мінстратегпрому.

За словами віцепрем’єра, під час розмови він запитав у кандидатів про їхні погляди на розвиток вітчизняної космічної галузі, співпраці з міжнародними організаціями та іноземними державами, а також про те, як на їх розсуд потрібно виводити космічну галузь з кризової ситуації.

Також в Мінстратегпромі поспілкувалися про корпоратизацію підприємств космічної галузі та залучення інвестицій. Уруський планує внести пропозицію на розгляд уряду.

Подробиці теми розповів міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Я б хотів відповідати за те, що відбувається в довіреному мені відомстві, а саме, в Міністерстві стратегічних галузей промисловості, а не коментувати те, що відбувається в стінах Верховної Ради. Адже ми знаємо, що нині там розвиваються різні напрямки й думки з боку політичних сил. Зокрема, ініціатори моєї відставки спочатку перебували в опозиції. Тут немає нічого дивного і просто потрібно реально розуміти, що має робити міністерство надалі. Від початку саме наше міністерство займалося питаннями розвитку космічної галузі України та раніше протягом трьох років в країні взагалі не було ніякої певної програми з розвитку галузі. Вперше за всю історію незалежної України, не могли затвердити остаточну концепцію цієї програми. І кінець кінцем з посади був знятий тодішній керівник Державного космічного агентства. Тоді частина народних депутатів якраз таки лобіювала інтереси тих людей, які хотіли зайняти цю посаду, але в той момент – це не збігалося з думкою віцепрем’єр-міністра. Адже таку складну сферу повинні очолювати хороші фахівці», – заявив міністр.

При цьому розкривати ім’я нового кандидата на цю посаду міністр не став з етичних міркувань.

«Я б не хотів ставити цю людину в незручне становище. Єдине, можу запевнити в тому, що це буде професіонал своєї справи, який все своє життя присвятив космічній галузі й там працював. Тобто, це далеко не випадкова людина», – сказав він.

Також фахівець прокоментував чутки про поганий професіоналізм його міністерства. Зокрема, ЗМІ говорять, що частина тих функцій, які раніше виконувало Мінекономіки, тепер реалізуються не настільки прозоро під егідою нового міністерства.

«Я не можу погодитися з тим, що діяльність міністерства була непрозорою. Є офіційний сайт міністерства, де ми публікуємо абсолютно всю інформацію про наші законопроекти й підзаконні акти. Ми це зробили для того, щоб мати комунікацію з українським суспільством і отримувати від нього зворотний зв’язок. Зараз ми знаходимося напередодні чергового громадського обговорення досить важливих напрацювань міністерства «про державну промислову політику» і «про державну програму високих наукоємних технологій». Ми ознайомимо з ними суспільство перед тим, як передавати матеріали на погодження іншим нашим колегам. Критики немає лише до тих, хто нічого не робить», – вважає глава міністерства.

Він резюмував, що міністерство може не давати публічного доступу лише до тієї інформації, яка стосується теми державних оборонних закупівель.

«Там є деякі моменту, які знаходяться під грифом секретності. Тому наша політика в цьому контексті абсолютно зрозуміла. В цілому у нас ніякої закритої інформації не існує», – сказав він.

Нагадаємо, що Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості, як і його глава – віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, лише імітують діяльність. Підсумки роботи нового міністерства парламентаріям не видно.

Про це у вівторок, 1 грудня, заявив в стінах Верховної Ради народний депутат Ярослав Юрчишин, передають джерела в парламенті.

На думку Юрчишина, в рамках новоствореного Мінстратпрому віцепрем’єр не діє. Нардеп назвав його відомство «паркетним». Однак він уточнив, що Мінстратпром справно черпає гроші з державного бюджету у великих кількостях.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу