Україна обмежить доступ до тендерів іноземців

Поділитися:

 

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект №3739 “Про державні закупівлі” про створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості “, який передбачає вимогу щодо локалізації виробництва техніки в Україні на рівні 25-40% на початковому етапі.

Відповідно до законопроекту, вимога локалізації поширюється на 4 підгалузі машинобудування: залізничний транспорт, міський пасажирський транспорт, комунальну техніку і спецтехніку, енергетичне машинобудування. При цьому вимога щодо локалізації передбачається на рівні 25-40% на початковому етапі, а саму локалізацію пропонують впровадити як тимчасовий захід – на 10 років.

Відзначається, що локалізація повинна стати кваліфікаційним критерієм для участі в закупівлі, а методику визначення ступеня локалізації повинен затверджувати Кабінет міністрів України.

Також повідомляється, що законопроект про локалізацію пропонує ринок тим інвесторам, які вкладають у виробництво в Україні. “Хочеш отримати контракт, оплачений грошима українських громадян, – розмісти або локалізується виробництво в Україні. Створи роботу для українських громадян і заплати податки в бюджет українського міста”, – вважає один з авторів законопроекту.

На думку депутатів, завдяки законопроекту, зростання ВВП складе на 3,9 п.п. протягом 3-5 років, і крім того, будуть створені 62,5 тис. нових робочих місць, а зростання податкових відрахувань складе приблизно 8%.

Авторами законопроекту стали 37 народних депутатів, включаючи глав депутатських фракцій і груп, голів парламентських комітетів, членів комітету економічного розвитку, також в розробці законопроекту брала участь Федерація роботодавців України.

Раніше ми писали, що Кабмін хоче поновлювати вітчизняний автопром застосовуючи принципи локалізації, а в АТ “Укрзалізниця” намагалися застосувати цей принцип для вітчизняних тепловозів.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу