Іран може зменшити свої зобов’язання щодо ядерної угоди

Поділитися:

Іран може ще більше скоротити свої зобов’язання щодо ядерної угоди, якщо інші учасники не виконуватимуть свої. Про це заявили в тамтешньому міністерстві закордонних справ, повідомляють жрналісти телеканалу “Перший Діловий“.

Поки йдеться про недопуск до ядерних об’єктів міжнародних оглядачів. Припинити інспекційні повноваження представникам ООН обіцяють уже 21-го лютого. Та пускатимуть лише на ті точки, що офіційно вважаються ядерними – а на решті працюватимуть самі й не звітуватимуть про збагачення урану.

Нагадаємо, в липні 2015-го Іран і шістка міжнародних посередників уклали масштабну ядерну угоду. Тегеран зобов’язався скоротити збагачення радіоактивного урану, натомість вимагав зняття міжнародних санкцій і допуск на світовий ринок нафти. З приходом до влади Дональда Трампа Сполучені Штати вийшли з угоди, а санкції Білий дім поновив. У відповідь на це Іран теж почав систематично порушувати взяті на себе зобов’язання – зокрема, почав збагачувати уран до 20% замість домовлених 3,67%. Для виготовлення повноцінної ядерної зброї рівень збагачення має сягати 90 %. Раніше в МАГАТЕ заявили – Тегеран уже виробляє металічний уран. Нова адміністрація Білого дому на чолі з Джо Байденом розглядає нині варіанти повернення до договору.

Раніше ми повідомляли, що Іран заявив про можливості збагачення урану до 90%.

Нагадаємо, угода в Міжнародному агентстві з атомної енергії дає можливість Ірану збагачувати уран лише до 3,6%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу