«Члени комісії з вибору голови САП поводяться безвідповідально» – експерт

Поділитися:

США очікують, що нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури буде призначено в Україні до кінця року. Про це заявила тимчасовий повірений у справах США в Україні Крістіна Квін на конференції «Сім років антикорупційної реформи» у Києві.

За словами дипломата, США задоволені прогресом у процесі відбору спеціального антикорупційного прокурора «після тривалих затримок».

Квін запевнила, що США підтримують роботу у цьому напрямку.

«І ми закликаємо без зволікань процес призначення нового керівника завершити вчасно. Ми хотіли б, щоб до 2022 року процес призначення завершився», – заявила американський представник.

САП не має постійного керівника з серпня 2020-го, коли на той момент її голова Назар Холодницький написав заяву про відставку. Його обов’язки виконує Максим Грищук.

Призначення голови САП до грудня 2021 року – один зі структурних маяків меморандуму України з МВФ.

У вересні 2021-го Україна зобов’язалася найближчим часом обрати голову САП, це було зафіксовано у спільній заяві після зустрічі президента Володимира Зеленського та лідера США Джо Байдена.

Подробиці теми розповів юридичний радник Transparency International Сергій Курінний в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насправді відповідно до зобов’язань перед МВФ конкурс мав завершитися ще до кінця листопада. Але, як пам’ятаємо, під кінець цього місяця одне з головних засідань просто зірвали. На нього не з’явилися три члени комісії. При цьому використовуючи абсолютно абсурдні причини. Один був у відпустці, другий пішов готуватися до сторіччя університету, а третій був у суді. Коли такі особи беруть участь у відборі керівника такого рівня, то не відвідувати засідання з таких причин просто безвідповідально. Або ж це можна розцінювати як відкриту диверсію та такий собі плювок в обличчя українському суспільству, яке зараз має запит на якісні та ґрунтовні зміни та реформи. Але маємо те, що маємо», – сказав він.

Також експерт вважає, що це може негативно позначитися на відносинах із МВФ.

«Це вже стало певною проблемою у відносинах між Україною та МВФ. Бо коли перші посадові особи беруть на себе певні зобов’язання і кажуть, що у нас конкурс САП буде завершений, а у нас він уже триває понад 15 місяців, то це просто неприпустимо», — вважає експерт.

Він каже, що передбачити подальшу реакцію МВФ на невиконання зобов’язань є складно, але ситуація вже грає проти України.

Раніше українська генпрокурорка Ірина Венедиктова перебувала з робочим візитом у Сполучених Штатах. Там вона провела зустріч із представниками Міжнародного валютного фонду.

Про низку питань, порушених під час зустрічі, Венедиктова повідомила у фейсбуці.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу