Бізнес виступив проти нового закону про імітаційні молочні продукти

Поділитися:

На розгляді парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики знаходиться проект закону №3516 про імітацію молочних продуктів. Автори закону хочуть упорядкувати маркування та реалізацію харчових продуктів, які імітують молоко і молочні продукти. Однак бізнес активно закликає народних депутатів не схвалювати цей закон, тому що він містить в собі шкідливі норми для бізнесу.

Проект закону пропонує заборонити використовувати жири та білки немолочного походження у всіх молочних продуктах, а не тільки в традиційних. Але чесні виробники і так виконують цю норму.

У той же час при виготовленні йогурту допускається використання в якості інгредієнта продукти рослинних жирів (горіхи, печиво). Після прийняття закону виробники більше не зможуть відносити йогурти до молочних продуктів. Навіть компанії будуть змушені маркувати йогурт як продукт, що імітує молочний продукт.

Під визначення “харчовий продукт, який імітує молочний продукт” можуть потрапити безлактозна молочка на рослинній основі. Це значно ускладнить її виробництво і збут.

Нещодавно ми повідомляли, що через аномальну спеку влітку 2020 року ціни на молоко та інші молочні продукти різко зростуть. Зокрема, це призвело до скорочення споживання традиційних кормів для худоби, що поставило фермерів і великих виробників перед вибором заміни традиційного силосу і кукурудзи.

Ми також повідомляли, що за сім місяців 2020 року експорт молочної продукції впав на 25 відсотків. У цифрах це 65,7 тисячі тонн і майже 138 мільйонів доларів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу