«Комунальні підприємства збиткові, але для чогось вони потрібні», — експерт

Поділитися:

У 2020 році зі столичного бюджету через комунальні підприємства було розподілено близько 18,5 млрд гривень. Це майже третина всього бюджету Києва. Такі дані наводять в дослідженні Центру економічної стратегії та експертів Центру «Ейдос».

Такі дії дозволяють розкрадати гроші набагато зручніше. Ризик розкрадань в столиці, де акумульовано найбільше грошей, зростає. Серед способів розкрадання — дискримінаційні й непрозорі закупівлі, завищення вартості робіт і багато іншого. У підсумку, за допомогою різних фіктивних договорів підряду і субпідряду, гроші тихенько виводяться, а після цього їх присвоюють окремі особистості.

Відомо, що в столиці працюють 43 комунальних підприємства. Вони надають послуги в 14 сферах, причому в тих, де є і приватні підприємства та підприємці. Також є і 18 КП, які виконують адміністративні функції виконавчого органу влади.

Практично всі комунальні підприємства в столиці відносяться до низькорентабельних. Це означає, що вони не в змозі забезпечити себе доходами. Такий стан речей призводить до регулярних дотацій з бюджету столиці. Згідно зі статистикою, тільки 12 зі 128 КП, які були проаналізовані, мають рентабельності активів, що перевищує 3%.

У фінансовій звітності більшості столичних КП неозброєним оком можна побачити великі суми операційних збитків, які після перекриваються іншими доходами. Такий шлях дозволяє показати нехай маленьку, але прибуток.

«Причиною великих операційних збитків часто є сума амортизації, нарахована на безоплатно отримане від КМДА майно і додана до операційних витрат. Ця сума амортизації відповідно до правил обліку відбивається і в інших доходах і таким чином на прибуток не впливає», — йдеться в дослідженні.

В ЦЕЗ резюмують, що для того, щоб знизити ризики зловживань, потрібно якомога швидше приватизувати понад 50 комунальних підприємств, що діють на конкурентних ринках, а заразом і посилити контроль за 15 найбільшими одержувачами бюджетних коштів, а також посилити можливості «Київваудиту» і призначити незалежні наглядові ради на найбільших КП.

Богдан Прохоров, експерт з Центру економічної стратегії, говорить про зловживання в комунальних підприємствах так:

«Загалом, складно підрахувати, де і чому найбільше збитків. Комунальні підприємства працюють в 14 сегментах. Наприклад, так звані інвестбуди отримують мільярдні суми з бюджету. Після цього проводяться тендери, не завжди прозорі. І об’єкти — Шулявський, Подільський мости — знаходяться на балансі окремих компаній. І це нелогічно».

Також, за словами експерта, дивні й інші момент. Скажімо, на таких підприємствах працюють кілька людей, зарплати у них величезні, але ось за що вони отримують кошти — незрозуміло. Також невідомо, чому не можна віддати ці тендери на відкуп чиновникам або ж приватним підприємствам, які й зроблять роботи.

Окрема історія — з «Фармацією». Ця мережа аптек є єдиним постачальником столичних лікарень. По суті, це монополіст ринку. Якщо придивитися, то дотацій від міста як би немає, але насправді, вони є.

Багато цікавого про комунальні підприємства Києва, про закупівлі, прозорих і не дуже, про те, що взагалі відбувається в Києві, Богдан Прохоров розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу